Miolk
@studiomiolk

A la Grec

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași | Suprafața utilă: 83 mp
Suprafața teren: 291 mp
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Arminius-Raul Negruți, Adriana Gheorghiescu
Machete: Arminius-Raul Negruți, Diana Schwab
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu

Este prima dată când construim într-un sit atât de ”cuprins” de clădirile vecine. Nu exagerăm foarte mult dacă spunem că provocarea a fost să creăm o oază de liniște într-un talmeș balmeș urban.
De ce să te chinui să construiești pe un teren cu pantă accentuată, care are probleme de stabilitate, suprafață foarte mică, 291mp (aproape la limita permisă de lege – 200mp), cu umbriri din multe direcții?
Poate e de înțeles dacă ai locuit mai bine de 10 ani și te-ai atașat de zonă, de peisaj și te simți confortabil într-un context urban similar orășelelor grecești.
”Da, ne-a plăcut atât de mult casa din Corfu în care revenim în vacanțe!”

Au cumpărat o căsuță acum aproape 10 ani. Nu era nouă, dar era dimensiunea care li se potrivea. Nu era compartimentată foarte eficient, dar avea o panoramă minunată de pe terasă. Nu era pe cât de luminoasă pe cât și-ar fi dorit, dar avea puțină grădină cu pomi fructiferi rodnici.

Trauma a pornit atunci când pereții spre stradă au început să facă mucegai iar parchetul să se umfle. Au trecut prin rehidroizolarea acoperișului (pentru că ploua în casă), returnarea trotuarelor, dren la stradă, refacere instalații etc. Picătura ce a umplut paharul a fost momentul în care casa a început să se rupă în două. O fisură a apărut într-o zi și văzând cu ochii a început să se mărească. Acum au evacuat casa forțat.

Ce poți face în această situație?
Dincolo de bugetul care ar fi plătit o jumătate de casă nouă investit până acum, își iau inima în dinți și demolează casa, reconstruind-o de la zero.

vedere teren

studiu de însorire – decembrie

Bineînțeles, dacă tot refac de la zero, au posibilitatea de a regândi fluxuri, spații, dimensiuni.
Experiența de locuire de până acum i-a făcut mult mai chibzuiți. Casa nouă va rămâne în conturul casei vechi pe adâncime și înălțime, dar se va reduce din lățime pentru a putea favoriza spațiul verde.

Casa cea nouă e o felie din casa veche.

83mp utili.
Living, dining, bucătărie, dormitor matrimonial cu baie și dressing, birou, cameră de oaspeți, cameră tehnică cu spălătorie, GS, hol acces, scară.

Pentru ca această casă să fie confortabilă și luminoasă, arhitectura a trebuie să lupte cu claustrofobia.
Gesturile care au ajutat la ”relaxarea” vizuală au fost: permeabilitatea între spații (pereți de sticlă interioară), ferestre mari și verticalitatea.
A mai apărut un ingredient: casa fiind folosită doar de el și ea, dressing-ul se poate deschide către zona de zi, ușile dulapurilor fiind finisate cu oglindă. În acest fel, pe centrul casei, percepția de spațiu se dublează prin oglindirea ferestrelor zonei de zi în marele perete-oglindă al dressing-ului deschis.

studiu de însorire – decembrie

360 – living

360 – birou

Lasă un comentariu