Miolk
@studiomiolk

Agora

Tip: vindecare și refuncționalizare | Status: Finalizat| Localizare: Iași | Suprafața desfășurată: 6 000 mp
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Oana Codru, Ștefania Lupan
Machetă: Cosmin Atanasie
Proiect tehnic: Ștefania Lupan, Adriana Gheorghiescu, Cosmin Atanasie
Asistență de șantier: Ștefania Lupan, Adriana Gheorghiescu, Andrei Bodnar
Au ajutat: Ancuța Costandache, Tiberiu Teodor Stanciu
Fotografie: Cristina Bejan, Ștefania Lupan, Raluca Ciornea, Adriana Gheorghiescu
Video: Raluca Vernica

În 2017 am fost chemați să vizităm o clădire care ajunsese la un moment de blocaj.
Am aflat că ceea ce priveam era rezultatul unor construcții succesive și al unor extensii sau modificări adăugate în timp. Avea nevoie de un stop cadru în care să fie privită și rezolvată ca un întreg. Totuși, ceea ce priveam, era o clădire cu un mare potențial. Erau vizibile fragmente de tablouri foarte puternice vizual și posibilitatea ei de a crea un întreg spectacol interior: lumina zenitală, sculpturalitatea  structurii metalice, deschiderea spre o scenografie interesantă a foyerului principal.
Găsisem o clădire care supraviețuia ca o intenție bună peste care timpul și utilizatorii adăugaseră layere succesive, până la punctul la care nu mai știa ce poveste ar fi trebuit să spună.

 

2021
2017

acces principal

Beneficiarul ne-a semnalat disfuncționalități vitale pentru organizarea de evenimente – funcțiunea de viitor a acestei clădiri.
Bucătăria funcționa foarte bine, dar legăturile cu sălile de evenimente erau întrerupte de fluxul public.

Clădirii îi lipsea flexibilitatea: Unele săli nu erau separate vizual și fonic de foyer – nu se puteau organiza evenimente separate. De altfel, toate sălile erau legate de un singur foyer, foyerul principal, ceea ce împiedica posibilitatea de a închiria separat anumite săli sau grupuri de săli.

2021
2017

foyer parter

Metri pătrați valoroși erau pierduți în spații reziduale: suite de trepte dublate inutil, holuri lungi sau prea largi, zone din jurul stâlpilor foarte deși.

acces gradene

Amenajările succesive ignoraseră unele dezechilibre vizuale din zonele de reprezentare.

2021
2017

foyer principal parter

Prima noastră misiune a fost să rezolvăm  un flux separat de cel public, care să lege eficient bucătăria de fiecare sală destinată publicului.
Cea de-a doua misiune a fost să pregătim sălile cu accese suficiente (exterioare și interioare) astfel încât să fie asigurată o cât mai mare flexibilitate a funcționării lor (în regim de eveniment privat sau de eveniment conectat cu alte săli adiacente, ori chiar eveniment general pentru întreaga clădire).
O a treia misiune era intrinsecă: eliberarea clădirii de stângăciile spațiale și vizuale. Cu toții ne doream ca la finalul proiectului să o regăsim ca pe o clădire armonioasă, echilibrată, un organism coerent și vibrant.
Am primit și o  misiune legată de dimensiunea spirituală. Ni s-a solicitat să creăm un spațiu de reculegere și rugăciune.

Proprietarul a fost primul care a înțeles că e nevoie de o ”vindecare” a acestei clădiri și a însoțit arhitectul în toți pașii ce au urmat deciziei de intervenție. În urma proiectului, Agora a primit două noduri verticale dedicate fluxului mâncării (transport și montaj), fiecare dintre ele fiind mascate spre spațiul oaspeților de câte o zonă bonus: gradenele și zona lounge. Spațiul de reculegere s-a născut din portalul ce a marcat accesul pe fațada foate lineară până atunci. Foyerul secundar a folosit un spațiu spectaculos, dar total nefolosit anterior.

Simetria – un gest clasic – a fost cheia prin care clădirea care spunea prea multe lucruri la un moment dat, a fost adusă la un nivel de armonie și pace cu sine însăși.

2021
2017

foyer principal etaj

Povestea proiectului Agora are o parte foarte specială. Dincolo de spectacolul final ce rămâne de explorat prin vizitarea întregii clădiri, a mai existat un spectacol destinat doar câtorva zeci de privilegiați. Acești privilegiați sunt toți coechipierii pe care i-am cunoscut pe șantier: echipa de lucrări de rezistență, cea de structuri ușoare, echipele de finisaje, echipa de ventilații, sanitare, electrice, curenți slabi, tâmplării, management de șantier. Cei 6 000 de metri pătrați, o toamnă, o iarnă și o primăvară au fost destinația a multe zeci de specialiști, în luni de frig cumplit și vânt (clădirea era deschisă, fără ferestre și unii pereți).

Plafoane curbe – două cuvinte. În șantier, aceste două cuvinte, s-au tradus prin lucrul simultan a 10 curajoși care pe schele, în poziții incomode, realizau fâșiile tridimensionale care combinau gips-carton simplu cu gips-carton fonoabsorbant după desenele riguros calculate de arhitectură cca 1300mp.
Remodelarea accesului într-o ramă de beton. Au fost zeci de ore de proiectare a detaliilor, de la fundații până la modul de scurgere a apei și a zăpezii din zona dintre acoperirea accesului și acoperișul foyerului. Dar cel mai impresionant a fost momentul în care s-a realizat carcasa de beton a acestei intrări. Sute de bare de fier-beton printre care lucra o echipă ce ar fi putut lucra structura a trei case simultan.
Ventilație cu aport de aer proaspăt continuu în săli. A însemnat montajul și coordonarea unor tubulaturi cu diametre de cca 1m. Totul trebuia să se armonizeze perfect în spatele fâșiilor de plafon care nu puteau fi coborâte sub cota stabilită în proiect.

Suntem recunoscători acestei lecții de viață. A fost o experiență de conectare și coordonare extraordinară, în care s-a văzut dedicarea și valoarea adusă de expertiza fiecărui specialist.

Dacă luăm în calcul ziua în care am vizitat pentru prima dată această clădire, în 2017, procesul de proiectare a durat aproape 2 ani.
S-a trecut prin partea de elaborare de temă de proiectare (pachetul de cunoaștere®), apoi studiul de soluții finalizat cu o propunere de concept. Partea cea mai provocatoare ca efort și ca timp a fost proiectul tehnic. S-au detaliat cu meticulozitate zonele de demolat, intenția fiind de a păstra cât mai mult posibil din clădirea existentă. Ne-am concentrat pe a găsi acele puncte cheie care eliberau sau echilibrau clădirea. Apoi s-au evaluat soluțiile de construire pentru cele două zone de montaj mascate de Zona lounge (stânga foyerului principal) și de Zona de gradene (dreapta foyerului principal), cât și pentru foyerele secundare sau scările de evacuare suplimentare. La final s-au detaliat soluțiile de finisaj pentru fiecare spațiu în parte.

desfaceri și demolări în foyerul principal

Secvențe din transformarea unui pachet de trepte ce dubla treptele spre etaj

desfaceri și demolări explicitate în piese 2D și 3D

Secvențe din transformarea foyerului principal

desfaceri și demolări pentru pregătirea execuției Zonei lounge

desfaceri și demolări in foyerul principal etaj

Secvențe din execuția zonei cu gradene

Lasă un comentariu