Miolk
@studiomiolk

Batman House

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Dorobanț  | Suprafața utilă: 125 mp
Suprafața teren: 1000 mp
Beneficiari și coechipieri: Simona și Alin
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Diana Schwab
Machete: Diana Schwab
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu

studiu de însorire living

După multe căutări, au găsit un teren care să bifeze cele mai multe puncte de pe lista ”teren bun”. Unul dintre criteriile cele mai importante era acela de a avea priveliște și oameni gospodari în jur. Bonus, terenul are pe el pomi fructiferi, plus un rând de legume deja plantate pentru anul acesta – am ajuns să testăm și noi cartofii și ceapa 🙂
Am ”citit” condițiile de pe teren și le-am pus în contextul temei cerute de beneficiar.
Am gândit, pas cu pas, zona de noapte apoi zona de zi.
Zona de zi e preferabil:
– să primească soarele de sud
– să privească spre peisaj (insclusiv spre turla bisericii dinspre vest)
– să poată privi apusul peste dealuri
– să vadă cât mai mult din grădină (orientarea pe o diagonală mărește iluzia de spațiu)
Zona de noapte e preferabil:
– să primească soarele de dimineață (orientare est)
– să privească spre arborii maturi deja existenți pe colțul estic al terenului
– să fie protejată de zgomotul străzii (orientarea ei paralelă cu strada primește cel mai mult zgomot, rotirea ei în orice direcție diminuează zgomotul perceput)
– să aibă intimitate față de stradă (ajută rotirea ei față de stradă)
Spațiile locuite (dormitoare, living, dining) au fost orientate spre direcții din care primesc cea mai multă lumină, dar am căutat să vadă cât mai puțin din vecini. Vecinii sunt vizibili pe direcția sud-est și pe direcția nord-vest.
Spațiile servante sunt amplasate pe zona nord-vest.

Zona de joacă a copiilor face tranziția între dormitorul lor și zona de zi. E poziționată la aceeași cotă ca și dormitorul copiilor pentru a putea putea fi percepută cumulat cu acesta atunci când ușile se deschid. E deschisă spre living pentru ca, atunci când se joacă, copiii să se simtă împreună cu adulții, dar jucăriile să rămână într-un spațiu bine delimitat.

360 – living

În ce privește așezarea casei pe teren, tema ne ghida prin câteva cerințe clare:
– să se poată ieși din living direct la cota ierbii
– casa e doar parter
– să nu existe decât maxim un pachet de trepte decalaj în tot spațiul casei
– zona de zi să aibă înălțime liberă mai mare decât zona de noapte
– intimitatea spațiului locuit
Am adăugat de la noi bonus:
– orientarea zonei de noapte spre o curte de est
– legătură vizuală între man-cave și dormitorul matrimonial
– permeabilitate vizuală între living- curtea de est- curtea de sud-vest
Man-cave-ul a rezultat ca un bonus.
Pentru că zona de noapte nu se dorea să fie decalată foarte mult de zona de zi, atunci era necesară coborârea cotei zonei de noapte față de cota terenului natural. Pentru a avea ferestre până la firul ierbii și în zona de noapte, trebuie să excavăm o curte în deal, pe zona estică a sitului. În același timp, se dorea parcarea auto direct la cota străzii.
S-a creat astfel un spațiu care a putut încorpora un mic volum demisol, volum care putea primi man-cave-ul.

360 – curtea de est

Prin orientarea casei, lumina soarelui generează diferite stări pe parcursul anotimpurilor.
Iarna, casa e inundată de lumină în zona de zi, lumina directă ajungând până la dormitorul copiilor.
Primăvara și toamna, zona de noapte e inundată de lumină în prima parte a zilei, iar după prânz lumina se mută în zona de zi.
Vara, casa e protejată de soarele direct mare parte din zi.

însorire decembrie

însorire martie/septembrie

Lasă un comentariu