Miolk
@studiomiolk

CA SĂ privim Măgura

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Irești, Vrancea | Suprafața utilă: 113 mp
Beneficiar și coechipieri: Maricica și Gabriel
Suprafață teren: 911 mp
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Diana Schwab, Adriana Gheorghiescu
Machete: Diana Schwab
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu

”Să admirăm Măgura de pe terasă”
Această frază a apărut foarte des pe parcursul discuțiilor cu M. și G. Cumva, părea că această casă se va croi în jurul șezlongurilor din care el și ea privesc absorbiți creasta de munte ce se profilează în zare.
Au locuit mulți ani în Canada. Acolo și-au întemeiat cuibul, au crescut doi copii. Acum copiii sunt așezați pe drumul lor și pare că își dau voie să se odihnească…să se întoarcă în lumea copilăriei.
Au găsit teren în satul ei natal.
Cel mai bine l-a descris G. în primul e-mail:un sat simplu, nimic extraordinar, situat chiar la confluența câmpiei cu dealurile, și de unde poți ajunge foarte repede în inima Munților Vrancei. Este, însă, locul de care m-am îndrăgostit acum peste 30 de ani când, prieteni fiind, am fost pentru prima dată la părinții ei acasă. M-am îndrăgostit de dealurile de acolo, de pajiștile acelea imense cu flori atunci când primăvara explodează, de pomi, de aerul curat, și de oamenii simpli.”
Am mers să vedem terenul și am fost de acord: simți un calm și un firesc ce te atrag la acel loc.
Am privit cu atenție casele din jur ca să înțelegem ce ne spune locul și care e spiritul caselor din acea comunitate.
Am observat grădinile care își trimit coroanele mari ale pomilor spre stradă. Din spațiul public vezi doar flori și pomi. Trebuie să te furișezi mai aproape de gard ca să privești casele așezate cuminți în verdeață.
Sunt case parter, cu acoperiș în patru ape, domol. Predomină orizontalitatea. Casele au un brâu la partea inferioară ferestrelor, marcat prin decorațiuni, ori doar scos în relief, alteori puternic colorat.
Foarte rare sunt casele cu mic pridvor. Pare că verile nu sunt foarte călduroase…ori poate că pomii atât de deși în relație cu casa preiau rolul umbririi.
Pe teren există o clădire veche, părăsită. E un spectacol în sine. O compoziție demnă de mirare…așa că o arătăm și aici.
Logica locului ne arată următoarea aranjare a gospodăriei: strada, gardul, pomii, grădina cu flori, casa așezată de multe ori cu latura scurtă spre stradă și, în capătul curții, șura.
Privind la logica aceasta a organizării gospodăriilor, am avea un răspuns la stranietatea formei și compoziției casei existente: e așezată în capătul curții, în rând cu clădirile anexe ale vecinilor. Pare, deci, să fie șura unei vechi gospodării transformată parțial în locuință.
default
M. și G. și-au notat o listă a tuturor componentelor viitoarei lor gospodării, listă temeinic construită pentru că se bazează pe experiența trăită.
La o casă de țară ai nevoie de:
– o seră,
– o poiată (cu copac să aibă găinile unde înnopta),
– un șopron,
– un atelier (care poate juca și rol de man cave),
– un foișor/chioșc rotund în plan cu plante agățătoare și masă de stat la vorbă,
– loc pentru fotovoltaice,
– o cușcă pentru câine,
– un loc de grătar,
– beci,
– firepit (loc de stat în jurul focului),
– un garaj pentru două mașini și…
– casa.
Sunt multe și prima tentație a fost să le așeze într-un desen…pe fiecare într-un loc pe teren.
În același timp, visul era de a avea cât mai mult spațiu verde pentru a simți natura și a putea desfășura cât mai multe activități în strânsă legătură cu aceasta.
Pentru a putea armoniza toate aceste nevoi, în cadrul discuției pe chestionar am încercat să vedem cum le putem combina sau comasa. Astfel am aflat că putem așeza beciul sub seră pentru ca iarna scara de acces în beci să fie protejată, că sera și atelierul pot fi lipite, că un garaj va deveni foarte voluminos, așa că e ok un carport pentru o mașină și că cel mai bine ar fi să comasăm cât mai multe dintre anexe într-o curte administrativă, spre spatele casei pentru a lăsa cât mai mult spațiu verde liber.
În legătură cu poziția casei, gestul automat era să fie așezată și orientată precum casa existentă. Privind, totuși, la toate gospodăriile din jur, se observă că au orientarea diferită: latura lungă spre est și spatele (fațada cea mai închisă) spre vest – direcția din care bat vânturile cele puternice de iarnă. Părea mai înțelept să învățăm din experiența zonei. În plus, cu cât casa cobora mai spre drum, cu atât se deschidea mai largă perspectiva spre Măgura, perspectivă ce începea să înglobeze și turla bisericii din apropiere.
Astfel, casa a ajuns să aibă o poziție relativ centrală pe teren, fiind înconjurată de:
– grădina de legume
– grădina de flori
– zona de fire-pit
– chioșc
– curtea administrativă
– poiată (care lasă culoar de trecere păsărilor prin spatele casei, spre zona de verdeață dinspre stradă)
Poziția chioșcului e privilegiată pentru că profită de deschidere pe lungime spre stradă, dar mai ales de priveliștea spre livada și curtea vecină care e mult mai amplă decât terenul pe care construim, în timp ce rămâne în legătură cu oricine hărnicește în curtea administrativă.

360 – curte  –  punct de foc

O neliniște a beneficiarilor a fost legată de cum va arăta casa. Era important ca această casă să păstreze linia generală a satului, fără a imita o casă tradițională. Să nu sară în ochi, dar să rămână vizibil că e o casă construită în anii 2020.

În gândirea volumului casei am pornit de la gesturile simple, ale unei case tradiționale. Orizontala predomină, accentuată de brâul orizontal și streașina acoperișului. Pe parter ritmul plin-gol caută să nu favorizeze golul (suprafața totală a ferestrelor să nu fie mai mare decât cea a peretelui plin). Ieșirea din linia tradițională ne aduce ridicarea unui colț de acoperiș tocmai în locul în care facem loc terasei spre Măgura.

studiu de însorire  sectiune

studiu de însorire  plan

Efortul de optimizare s-a petrecut și cu funcțiunile din interiorul casei.
În tema inițială s-au cerut:
–  parter cu living+dining+bucătărie, cu grup sanitar, hol acces, dormitor matrimonial cu dressing și baie, plus dormitor de oaspeți, spațiu tehnic, mudroom și
– mansardă cu living pentru familie cu canapea, balansoar, birou și bibliotecă, spațiu multifuncțional ce se poate transforma în două dormitoare, terasă pentru admirat Măgura, baie, și spații de depozitare.
Ar fi trebuit să încapă în 120mp.
Am întrebat cum își doresc să procedăm: păstrăm funcțiunile dorite, ori respectăm suprafața dorită. Nu se suprapuneau.
Decizia a fost că trebuie să păstrăm suprafața cât mai mică. Discutând despre modul de viață al cuplului am aflat că putem renunța la living-ul de la parter și să păstrăm doar un loc de citit, că dressing-ul matrimonial poate fi un dulap adânc, iar la mansardă putem comasa spațiul multifuncțional cu livingul pentru familie putând fi transformat în dormitor doar pentru un cuplu.
Ba mai mult, casuța fiind locuită doar de ei doi, dormitorul matrimonial putea fi deschis spre zona de zi, mărind astfel spațiul perceput și aducând cuplul și mai mult împreună.

360 – dining

360 – birou

360 – terasă

Terasa privește și e privită. Prin transparență, Măgura poate fi văzută și din living, iar apusul la orizont poate fi admirat și de la birou.
Fun fact: la prezentarea de concept biroul a fost cel mai disputat spațiu 🙂

Lasă un comentariu