Miolk
@studiomiolk

Casa către Miază-Zi

Tip: Locuință | Status: proiect tehnic | Localizare: Valea Adâncă,  Iași | Suprafața utilă: 120 mp
Beneficiari și coechipieri: Vlad și Ana-Maria
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Ștefania Lupan
Machete: Ștefania Lupan, Arminius-Raul Negruți
Conformare energetică: Ștefania Lupan
Scheme și ilustrații: Cristina Sirbu
Proiect tehnic: Raluca Vernica
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso

Când îți intră oamenii buni pe ușă, parcă ți se luminează casa. Așa a fost cu A și V. Ne-au povestit că au un teren care le place mult pentru că are arbori tineri crescuți spontan, pentru că sudul nu e umbrit și are acces de pe două străzi liniștite.
Am povestit noi ce am povestit despre cum va fi viața în noua lor căsuță, când V ne spune cu o privire jucăușă: ”am un pitic: țin neapărat să rotim casa spre sud pentru că vreau ca pe acoperiș să avem panouri fotovoltaice…multe”. Atunci A îndrăznește și ea: ” și eu am un pitic: vreau să avem un cocoș și o găină în curte ”. Așa a început povestea căsuței către Miază-Zi 🙂

studiu de însorire

Își doresc să se mute la casă pentru a putea petrece cât mai mult timp afară. De aceea spațiul verde e foarte important…o curte cât mai mare și mai jucăușă: să aibă denivelări, alei pentru dat cu rolele (dacă se poate un traseu cât mai lung), un padok pentru cățel, o zonă de lenevit, multe flori și veselie printre copăceii de pe teren.
Terenul fiind mărginit de străzi pe două laturi, certificatul de urbanism impune retrageri mari față de axele ambelor străzi. Cumulând și retragerile față de vecini, zona edificabilă (pe care se poate construi) s-a restrâns destul de mult.
Știam că e obligatoriu să avem o fațadă lungă a casei orientată spre sud pentru a obține eficiență maximă din panourile fotovoltaice ce se vor monta pe acoperiș. Doar că gabaritul casei, în rotirea ei spre sud, depășește zona edificabilă.
Ok, mai rotim puțin casa ca să o păstrăm în limitele edificabilului. Nu e bine, pentru că reducem  foarte mult din grădină.  Grădina trebuie să fie cât mai mare, păstrând cât mai mult din copăceii crescuți spontan pe teren.
Așa am ajuns să mulăm casa pe limita nordică a edificabilului și să rămânem cu fațada lungă spre sud…neașteptată formă. Dar totul a început să se închege foarte firesc la interior: mansarda s-a retras lăsând living-ului o înălțime mai mare (după cum fusese cerut în temă), zona de noapte s-a ”culcușit” în capătul casei, tot acoperișul s-a comasat într-o singură pantă abandonându-se cu bucurie soarelui de sud.
Casa trebuie să fie mică, practică – un parter și mansardă.
Își doresc să se simtă împreună, chiar dacă nu ar fi angajați în aceeași activitate. De exemplu, A gătește. În timpul ăsta ar vrea să o poată vedea pe fiica ei cum se joacă la mansardă și pe V care lucrează ceva la laptop. Da, mansarda va fi integral spațiul copilăriei :)…un culcuș de dormit și o baie, restul open space pentru studiu și joacă.
”Luăm metri pătrați de unde nu sunt foarte folosiți (dormitoare) și îi dăm zonei de zi. Acolo prioritizăm senzația de mult spațiu pentru că acolo ne petrecem cea mai mare parte din timpul indoor.”

360 – Living

360 – Bucătărie

360 – Zona de joacă

360 – Grădină

Dar să nu pară înaltă….ne plac casele parter 🙂

Lasă un comentariu