Miolk
@studiomiolk

Casa cu 4 copii și 7 curți

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași | Suprafața utilă: 193 mp
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Raluca Vernica, Adriana Gheorghiescu
Machete: Raluca Vernica, Arminius-Raul Negruți
A ajutat: Arminius-Raul Negruți

Fiecare proiect vine la pachet cu provocările sale. Iar arhitectul are sarcina de a pune laolaltă atât avantajele, cât și dezavantajele terenului, oferind la final soluția cea mai bună, o casă sănătoasă care să înglobeze dorințele beneficiarului.

De această dată, cea mai mare provocare a fost reglarea conflictului dintre dimensiunea redusă a sitului parțial umbrit dinspre SV și dorința beneficiarului de a avea un număr mare de funcțiuni, majoritatea din ele pe parter.

Familia D. are 4 copii și totodată visul de a avea o casă care să devină centrul universului lor. Un univers luminos, natural, jucăuș, senzorial, cu influențe orientale, un organism numit „acasă” care să le ofere totul atunci când îl locuiesc. Toate acestea, în 620 mp de teren.

funcțiuni parter

Povestea soarelui din casă

Povestea oricărei case Miolk începe de la soare. În cazul de față, proximitatea vecinul sud-vestic reprezenta un inconvenient pe timp de iarnă, umbrind semnificativ terenul. Astfel că, trecând prin studii de însorire și o multitudine de variante, s-a urmărit găsirea unei soluții de volum care să capteze soarele într-un mod cât mai eficient și plăcut.

Ca prim gest, colțul nordic al terenului a revenit funcțiunilor tehnice. Apoi, căutând soarele, am poziționat living-ului astfel încât să ne folosim din plin de lumina din SE și V, închizând-ne complet în direcția vecinului din SV. Amplasarea living-ului ca punct principal și loc de întâlnire a întregii familii, a dictat dispunerea celorlalte funcțiuni și a curților aferente, formând circulații și legături coerente.

Accesul, puternic marcat încă de la intrarea pe sit, se continuă la interior cu un tunel de arcade ce indică circulația principală a casei: din lumină, înspre lumină.

Plasată central, bucătăria comunică amplu cu living-ul și discret cu dormitoarele și spațiul tehnic ce conduce spre beci. Bucătăria își chemă soarele prin curtea interioară, curte ce ține locul zonei de luat masa.

Dormitoarele, retrase față de zarva din zona de zi, funcționează ca un mini-apartament matrimonial împreună cu dressing-ul și baia deschisă.

funcțiuni etaj

scheme curți

Povestea celor 7 curți

„Grădină”, a fost un cuvânt des rostit de familia D., încă din primele discuții avute, iar preferința lor pentru stilul oriental-mediteranean ne-a ajutat în organizarea curților. Mici, dar bogate ambiental și diverse ca experiență, ele funcționează ca niște camere exterioare ce vin în completarea celor interioare. Împrejmuirea curților cu arcade a contribuit la crearea sentimentului de protecție și izolare față de ceea ce se întâmplă la exterior, dorință ce s-a evidențiat clar în etapa pachetului de cunoaștere®. „Grădina să fie parte din casă”, ne-au spus ei, să se contopească, astfel încât întregul sit, împreună cu casa să devină un tot unitar, întocmai unui organism. S-a urmărit așadar crearea unei case totale, care să permită călătoria dintr-un spațiu într-altul în funcție de necesități și de experiența dorită, oferind odată cu diversitatea funcțională, și o varietate de experiențe senzoriale. Căldura, mirosul și trosnetul lemnelor aprinse din curtea cu foc contrastează cu răcoarea, forfota și susurul lin din curtea cu apă. Jocul de lumini, foșnetul frunzelor și prospețimea din curtea cu vânt dezvăluie treptat liniștea, parfumul florilor și romantismul curții cu pământ. Curtea de ceai, cu iz oriental se izolează timid la exterior, iar curtea de luat cina își protejează cu devotament familia la interior.

planuri

Etajul este spațiul copiilor, cu un amplu loc de joacă ce se extinde infinit prin fereastră. Terasa largă, orientată către priveliștea din est, devine o a 7-a curte, fiind și cea mai extrovertită. Micul secret al casei se dezvăluie pășind prin luminatorul de deasupra living-ului. Un ascunziș doar al copiilor, loc unde se pot retrage în lumea lor.

secțiuni

vedere 360 living

vedere 360 bucătărie

vedere 360 baie

vedere 360 ascunziș

vedere 360 curtea de ceai

vedere 360 curtea cu foc

vedere 360 curtea cu pământ

vedere 360 curtea cu apă

Elementele orientale, atipice mediului ieșean, nu sunt lizibile din exteriorul sitului, ci se dezvăluie treptat abia după intrarea pe teren. Fațada etajului, singura vizibilă de la stradă, se arată cuminte, în linii drepte și ferestre ritmate. Însă la interior casa se manifestă prin joc de umbre și lumini, prin culori pastelate, materialitate, arcade și goluri.

Este ora 7 dimineața. Ea se trezește atinsă de primele raze ale soarelui, ceea ce-i evocă amintiri plăcute din studenție. Deschide larg panourile, lăsând dormitorul să se contopească cu baia. Face o baie caldă cu privirea pe fereastră.

El, se trezește lent, simțindu-se îmbrățișat și protejat de propriul lui culcuș. Se întâlnesc amândoi în curtea ce este doar a lor, invadată de soarele dimineții și mirosul florilor.

Odată ieșiți din cuibul lor, se aud chicote și zgomote de copii din fiecare colțișor al casei. Fiecare loc oferă o multitudine de experiențe de joacă și activități pentru întreaga zi. Un copil citește, altul se cațără, al treilea se uită la desene, iar cel mai mic se ascunde.

Curtea se inundă de viață și glasuri de copii când mama îi adună pe toți la piscină. Spre seară, tata pregătește un grătar pentru încă o cină în familie, în casa care îi adună pe toți laolaltă, îi strânge în brațe și îi ocrotește zi de zi.

Lasă un comentariu