Tip: Locuință unifamilială | Status: Finalizat | Localizare: Valea Adanca, Judeţul Iaşi | Suprafața utilă: 175 mp
Proiectare structurală: dr. ing. Andrei Bobu | Proiectare instalatii sanitare si termice: DBI Instalatii | Proiectare instalatii electrice: Electric 2000
Autori: Alexandra Berdan, Adriana Gheorghiescu
Echipa: Tiberiu Teodor-Stanciu, Oana Codru, Ramona Costea, Daniel Miroțoi, Raluca Gîlcă, Ancuţa Costandache
Casa cu livadă este o gospodărie coerentă, o ,,acasă” eficientă unde să te retragi dinspre oraşul zgomotos, un loc pentru copilărie. Casa crește din peisaj și trăiește într-o livadă, cu o curte de onoare și spațiu de mică promenadă, cu soare și oraș în depărtare, „cu linii simple și curate” și cu multă libertate.
Casa cu livadă se așază semeață în vârful unui deal. Un deal din „vale”, din Valea Adâncă, sălbatic și verde, încă. Terenul casei dispune de o pantă relativ mică, care cade de la V spre E. Înspre NE, peisajul expune orașul. În condiţiile de existenţă date, ţinând cont de accesibilitate şi de orientare, faţă de oraş şi soare, casa cu livadă capătă formă sus, în deal, privind către SE, către „ogradă”. Volumul se întinde pe latura de NV a terenului, între drum şi peisaj, astfel că volumul casei grupează spaţiile de referinţă din viitoarea locuinţă în funcţie de cele două limite astfel: spaţiu zonei de zi este asociat căii de acces, iar zona de noapte înspre limita cu linişte şi privit departe.
„Faţa” casei priveşte către grădină şi către livadă, care temperează zgomotul din stradă, iar într-o firească tentativă, volumul zonei de zi se întoarce către curte şi către perspectivă. Ansamblul are un discret aer de cetate, privind din vârf de deal incinta, pe limitele căreia stau spaţii anexate – şopronul, garajul şi locul de serate. Incinta devine expansivă spre lumea interioară sau interioarele se dublează înafară. Întreaga cetate se orientează după soare, astfel că, în afară de „curtea mare” dintre volumele construite, spațiul primește lumină și în bucata de grădină dinspre sud-vest. Spre nord-est, în bătaia vântului, caseta tehnică a casei se deschide înspre curtea de serviciu, ferită sub acoperiș de bătaia ploilor și prin casa de ochii privitorilor.
Spațiul de zi al casei cu livadă este „înăuntrul” unui ceas solar. Cumva patriarhal, spațiul de primire al locuinței centrează locul de luat masa. În jurul mesei – coagulator de familie – spațiile zonei de zi, livingul și bucătăria, sunt ancorate ca într-o morișcă de vânt în care forța care inundă și abundă nu e a vântului, ci a peisajului și a gândului, iar elementul dinamic al moriștii nu este spațiul concret, ci lumina trăită prin ocheane de zenit și spațiul perceput și devenit.
Studii de însorire:
Macheta:
Șantierul: