Miolk
@studiomiolk

Casa cu muzică

Tip: Locuință | Status: gata de execuție | Localizare: Mogoșoaia, Ilfov | Suprafața utilă: 162 mp
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Arminius-Raul Negruți
Machete: Arminius-Raul Negruți, Raluca Vernica
Conformare energetică: Ștefania Lupan
Proiect tehnic: Stefania Lupan
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso

Emoționant momentul în care un cuplu intră pentru prima dată în casa ce le va fi cuib pentru tot restul vieții.
Cu Cristina și Cătălin am avut o interacțiune intensă în cadrul Pachetului de cunoaștere. Au fost extrem de deschiși. Au discutat despre viață și scenarii de fericire și ne-au lăsat să îi sfătuim cum s-ar putea ajunge acolo.
După discuțiile efervescente avute împreună, pauza de două luni până la prezentarea conceptului pare că aproape a durut :). Pauza și liniștea dintre noi lăsau loc la gânduri și frici.
Cred că drumul din București spre Iași a fost unul lung. Au ajuns și imediat au intrat în VR.
E atât de multă electricitate într-un astfel de moment, încât….îți vine să bei multă apă brusc :))

Mulțumim, Cristina și Cătălin, a fost o experiență foarte frumoasă să construim o casă pentru doi adulți copii, două fetițe, și multe instrumente muzicale!

Terenul pe care vor construi e suficient de bine spălat de lumina soarelui de sud. Vecinătățile sunt tensionate, loturile de teren fiind relativ mici și cu procent mare construit, dar curtea lor rămâne luminoasă.
Perspectivele cele mai avantajoase se deschid spre est și spre vest. Aceste direcții poartă ochiul spre grădini și nu spre fronturile dense de case din jur.

Camerele exterioare îmbrățișează casa: terasa, colțul cu canapele din curte, șezlongurile de la umbra brazilor, punctul de foc, terasa de ceai și grădina de plante aromatice.

schemă curte

Am redus circulațiile la maxim, creând conectivitate între toate spațiile din parter. Zona de zi – inima casei – a fost împinsă spre grădină pentru a absorbi cât mai multă lumină. Ferestrele de pe cele trei laturi deschid vizual zona de zi spre întreaga grădină.
În living te simți îmbrățișat de lumină și peisaj.
După prima plimbare prin casă, Cristina ne-a spus că ar denumi-o Casa îmbrățișării.

schemă parter

schemă etaj

plan de situație

A fi împreună a fost una dintre cerințele cheie ale temei.
Cristina citește în culcușul de citit, dar privește spre birou, spre terasa de ceai, spre punctul de foc, spre living, spre dining sau spre bucătărie.
Cătălin e în bucătărie, dar privește spre terasă, spre colțul cu canapele din curte, spre fereastra de la atelier, spre living, spre culcușul de citit sau spre birou.

O casă cu muzică, e o casă cu două scenarii: liniște sau muzică. Cum îmbinăm cele două scenarii dacă se desfășoară simultan?
Am folosit dressing-urile ca spațiu buffer între zona de zi și dormitoare ca să ne asigurăm că există două uși între un dormitor și cântec. La asta ne-a ajutat forma simetrică a casei.

Zona de zi este un spațiu al spectacolului vizual și sonor…aproape ca o scenografie de teatru.
Cristina nu era hotărâtă dacă să ducă pianina sus, alături de celelalte instrumente, sau să fie jos de unde poate fi împreună cu fetele care se joacă sau lucrează.
Am decis că nu trebuie să alegem. Pianina poate privi și fetele, poate participa și la concertul instrumentelor din mansardă.

vedere 360 living

vedere 360 culcuș

vedere 360 bucătărie

vedere 360 hobby

O casă eficientă energetic va avea cât mai puține ferestre orientate spre nord. Ideal e să nu fie niciuna. Am făcut o concesie: ferestre mici-mici, dar să nu lăsăm un zid spre stradă.

Lasă un comentariu