Tip: Locuință | Status: gata de execuție | Localizare: Iași
Suprafața utilă: 162 mp
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Arminius-Raul Negruți, Adriana Gheorghiescu
Machete: Arminius-Raul Negruți, Raluca Vernica
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie, Raluca Vernica
Proiect rezistență: Exprosov
Proiect instalații: Renso
Familia C este mare iubitoare de stat în natură. De aceea și-au dorit teren de casă într-o zonă mai verde a orașului. Doar că zona bună, vine la pachet cu un teren dificil: lung și îngust.
Pe trei laturi locuințele vecinilor sunt construite prea apropiate de limita terenului. Casa de pe latura sudică (stânga în imagine) umbrește aproape în totalitate terenul pe timp de iarnă.
Astfel, am pornit la lucru cu un teren care pare că nu respiră cu cei trei vecini intruzivi vizual și care are cam puțină lumină de sud.
Experiența de proiectare ne-a învățat că cele mai bune soluții pornesc tocmai de la constrângerile terenuluil.
Dacă nu avem parte de lumină de sud pe teren, atunci mizăm pe lumina de est și vest, de care din fericire, terenul se va bucura din plin.
Cum te ferești cel mai bine de zidul pe care nu vrei să îl vezi? Ridici la rândul tău un zid. A rămas astfel disponibilitate pentru deschiderea ferestrelor în acele direcții în care nu se văd casele vecine.
Zidurile care protejează casa de priveliștile nedorite au devenit ancadramentele unor conexiuni vizuale puternice interior-exterior, umbră-lumină, texturi interioare-vegetație exterioară.
Nucul matur este marele cadou al acestui teren. Are o coroană generoasă care ocupă aproape jumătate din sit. De aceea, cel mai firesc ne-a fost să ”îl urmărim” cu privirea din cât mai multe locuri din casă. Ne-am jucat și mai mult prin permeabilități vizuale interior-exterior, l-am oferit spre admirare și din grădinile de partea opusă a casei.
În centrul casei, dialoghează cu el din interior, un tânăr arbore care făcea parte din spațiul ideal al familiei C. O mult dorită imersiune a grădinii în interior.
În concluzie, s-au fixat acești poli compoziționali ca bază a întregului concept: cel al nucului împreună cu ecoul său/și cel al suprafețelor opace versus ferestrele captatoare de lumină.
Următorul gest a fost gândirea întregului sit ca un ansamblu de camere interioare și camere exterioare care relaționează unele cu altele funcțional și vizual.
Există spațiile clasice interioare ale zonei de zi: bucătărie, dining, living, care au corespondentul lor exterior: terasa cu grătar, terasa de luat masa, grădina cu șemineu, colțul de cafea.
În acest fel, zona de zi a casei s-a extins la întreaga suprafață a terenului. În funcție de anotimp, această zonă de zi se poate contrage la interior, sau extinde totalmente la exterior.
Am căutat realizarea unei coreografii spațiale ce invită la un joc de du-te-vino, o parcurgere a casei în contrapunct, pentru ca în orice moment percepția spațială să poată conduce observatorul pe o altă linie de fugă, către o altă alăturare de spații și experiențe.
vedere 360 living
vedere 360 zona de zi
Suntem, înainte de toate, copii ai soarelui.
Creierul nostru se simte în siguranță atunci când poate identifica momentul zilei în care se află. De aceea este foarte important să putem capta lumina directă a soarelui cât mai des la interior iarna (când starea noastră afectivă depinde mult de lumina sa).
Pentru fiecare proiect facem studii de însorire în care verificăm și validăm ferestrele casei în funcție de traseul soarelui la echinocții și solstiții.
Aceste alăturări de spații creează experiențe variate. Accesul se deschide spre bucătărie și dining, care sunt spații de înălțime mai joasă, iar perspectiva conduce către terasă și lounge. Livingul se extinde orizontal către nuc și grădina din spate, dar și vertical, pe două etaje, comunicând cu dormitoarele prin golul casei scării. Biroul este un spațiu uneori introvertit, alteori extrovertit, care poate participa la acțiunea din living sau se poate retrage în sine, iar dormitoarele de la etaj se deschid generos spre dealurile din jurul terenului, absorbind cu nesaț atât peisajul diurn, cât și pe cel nocturn.
Dormitorul matrimonial se bucură de un luminator chiar deasupra patului, făcând să devină realitate fraza din e-mailul cu care am fost contactați: ”să ne putem uita la stele, lună, avioane”.