Miolk
@studiomiolk

Casa cu patru grădini

Tip: Locuință unifamilială | Status: Propunere | Localizare: Iași | Suprafața desfășurată: 311 mp | Durata proiectului: ianuarie – februarie 2010
Echipa: Adriana Gheorghiescu

Tema întocmită de beneficiar solicita:
● intimitatea spațiului familiei;
● desfășurarea locuinței doar pe parter;
● dormitorul părinților în imediata vecinătate cu cel al copiilor;
● existența unui spatiu de joaca protejat, pentru acestia;
● o zonă de zi primitoare deoarece familia primește des vizite de la prieteni (familii cu copii);
● spații special prevăzute pentru depozitare.

Aspectul clădirii către drum intenționat cât mai opac. Clădirea este retrasă pe teren, generând “grădina din față”. Accesul dinspre spațiul public (drum județean) spre spațiul intim al familiei se face tensionat, printr-o perforare a volumului de tip gang. Terenul este învecinat pe laturile lungi cu alte proprietăți în curs de edificare. Doar latura estică (latura scurtă) beneficiază de vedere spre dealul Breazu și lacul de acumulare.

Pentru a putea deschide cât mai multe spații ale locuinței spre zone interesante, volumul construit este decupat pe latura sudică generând două grădini. Spre acestea se pot deschide astfel: accesul, zona de zi, locul de luat masa, bucătăria, biroul, camera copiilor, spații de circulație.
Grădinile ce pătrund în volum sunt orientate cu latura scurta spre sud pentru a beneficia de umbră vara și însorire iarna (când soarele are traseul mult mai jos).

Lasă un comentariu