Miolk
@studiomiolk

Casă cu peisaj și parc

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Vaslui
Suprafața utilă: 162 mp
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Raluca Vernica, Adriana Gheorghiescu
Machete: Raluca Vernica
Au ajutat: Anca Loghin, Ștefania Lupan

Familia M. este foarte specială prin firescul cu care 3 generații petrec cât mai mult din timpul liber împreună. Dar, familia crescând, au descoperit că sunt constrânși de spațiu. Casa bunicilor nu mai reușește să cuprindă toți nepoții. Mică și sfioasă, stă pitită după brazii înalți de la poalele sitului, pierzând tot spectacolul pe care îl oferă dealurile dinspre sud.

Își doresc să rămână tot pe terenul pe care au construit deja multe amintiri de vacanță ”la țară”. S-au îndrăgostit de peisaj, de livadă, de sentimentul că aparțin locului.
Așa că ne-au cerut să îi ajutăm să transforme acest teren într-un loc în care toate cele 3 generații să își descopere locușoare – de tihnă, sau de joc, sau de contemplare, sau de a fi împreună. Într-un mare living, într-un mare parc.

Familia s-a decis că va renunța la casa veche. Noua construcție va fi aproape dublă ca suprafață.
O dorință clar exprimată a fost aceea de a orienta zona de zi a noii case spre direcția în care dealurile de la orizont se întretaie. O orientare fericită, pentru că va cuprinde și lumina joasă de sud a soarelui de iarnă.
Terenul va fi regândit de la zero ca un parc care să îndemne la explorare și experiențe.

pasul 1
poziția noii case a fost mutată mult mai sus pe teren pentru a putea accesa peisajul deasupra brazilor existenți (panta e de la nord la sud);
pasul 2
nu am dus-o mai sus de jumătatea terenului pentru a păstra vecinătățile nedorite în spatele casei;
pasul 3
noua casă trebuia să rămână orientată spre sud și spre peisaj, dar se așază mai bine pe teren în formă de L decât ca bară simplă;
pasul 4
decizia de a roti casa ca un pinten contra vântului puternic din nord-vest, păstrând latura lungă spre sud și peisaj. Spatele casei formează o barieră spre peisajul nedorit, vânt și mirosurile de la hala din est;
pasul 5
un zid de sprijin pe latura de est o protejează de inundațiile ce se produc în urma ploilor torențiale care se pare că se adună de pe tot versantul acelui deal.

Formând împreună un spațiu deschis, livingul, diningul și bucătăria relaționează liber pentru a încuraja comunicarea între generații.

Casa generează prin forma sa un spațiu protejat, ce se deschide luminii de sud și capturează o fotografie -tablou al familiei ce aduce 3 generații împreună.

Zona de zi se extinde în zilele calde către marea grădină ce o înconjoară. Spațiul exterior devine un parc pentru toate vârstele, cu loc de joacă ferit de soare, punct de foc pentru seri leneșe, un foișor pitit de vânt pentru mesele în familie și deasupra sa, locul ideal din care să admiri peisajul.

Lasă un comentariu