Miolk
@studiomiolk

Casa dintr-un Lan

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Aroneanu | Suprafața utilă: 155 mp
Suprafață teren: 1000mp
Beneficiari și coechipieri: Ivona și Cristi
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Diana Schwab
Machete: Diana Schwab
Scheme și ilustrații: Diana Schwab, Cristina Sîrbu
Proiect tehnic: Ștefania Lupan, Raluca Vernica
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso

Le-a plăcut zona atât de mult, încât au cumpărat terenul cât încă era doar un petec pe Google Maps. Un petec  într-un lan de porumb înalt cât omul…l-au văzut abia după ce s-a cules roada de pe el. Bănuiau că e plat precum toate terenurile din zonă. Plat, dar fără priveliște.
Când am mers să studiem terenul, l-am găsit cu pantă de aproape 2m pe diagonală și cu priveliște spre vest. Frumoasă.
Doar că priveliștea e vizibilă de peste zona în care s-ar construi carport-ul. Asta pentru că de jur împrejur lanul de porumb e lotizat în parcele de 100mp, parcele pe care se vor construi case atât în lateralul terenului studiat, cât și înspre priveliște, spre sud vest (le-am simulat în animație și VR).
Așa că am făcut punte între casă și carport, iar peste carport primesc o terasă de belvedere…leneveală seara cu prietenii la privit apusul între dealuri.

studiu de însorire – 22 decembrie

Tema ce rezulta din completarea chestionarului ne ducea spre o casă ce depășea bugetul pus la dispoziție. Am început, ca niște coechipieri (arhitect și beneficiari), să privim cu atenție spre rutina zilnică și ce înseamnă confort în interiorul casei ca să înțelegem de unde se pot eficientiza spații și reduce metri pătrați.
Concluziile la care s-a ajuns au fost că:
– e important mudroom-ul, dar că dining-ul poate fi comasat cu bucătăria
– e foarte importantă zona de atelier, dar că se poate renunța la camera de turnat rășini (ce ar fi ajutat atelierul)
– e vitală terasa acoperită, dar living-ul poate fi redus la minim
– dormitorul copiilor ar trebui să fie mai spațios, dar al părinților poate include doar patul matrimonial
– dressing-ul poate sta într-un pod cu înălțime minimă, dar baia comună e important să fie complet dotată.
După ce am redus suprafața, am relaxat percepția prin deschiderea vizuală a camerelor atât spre exterior, cât și spre interior.
Traversarea casei de lumină de la est la vest se întâmplă pe două axe: circulația ce leagă scara de bucătărie, cât și direcția ce leagă dining-ul de atelier. O a treia traversare o reprezintă culuarul vizual dintre atelier-terasă-zona de lucru din fața șopronului.
La etapa de calcul conformare energetică s-a confirmat încă o dată faptul că streașina e bună la umbrire, dar nu e bine să fie prea adâncă dacă vrem să avem aport pe soarele de iarnă.
Ferestrele acestei case au parapet de 75cm la birou și de 40cm la living și bucătărie. Adâncimea terasei este de 140cm în fața biroului și de 310cm pe zona cu loc de luat masa. Soarele de iarnă ajunge să lumineze cam jumătate din ferestrele din zona adâncă a streșinii, ceea ce înseamnă că se pierde destul de mult din potențialul de aport de încălzire iarna, chiar dacă sunt foarte multe ferestre spre sud/sud-est/sud-vest.
Dacă luăm în calcul umbrirea pe care o face volumul carportului pe ferestrele de pe est, atunci se înțelege ușor de ce rolul cel mai important iarna îl au luminatorul de peste atelier și lucarna de la dormitoare.
Ceea ce ne bucură iarna, va fi supraîncălzire vara. De aceea, luminatorul și lucarna vor primi rulouri exterioare pentru a le putea umbri vara.

Lasă un comentariu