Miolk
@studiomiolk

Casa fără Sud

studiu de însorire

Terenul a venit cu provocări pe 3 direcții:

1. Lumină: Pe timp de iarnă (atunci când lumina directă e vitală) terenul este umbrit  aproape total. Aceasta se întâmplă pentru că pe toată latura de sud clădirile vecine sunt înalte (cca 8m înălțime la cornișă, plus acoperiș) și amplasate foarte aproape de limită ( mai puțin de 2m).

2.Curte: S-a dorit o casă de 200mp utili pe un teren de 440mp.

3.Priveliște: De pe teren există un con îngust de perspectivă de pe care nu se văd doar blocuri înalte.

Pentru a obține cât mai multă lumină, ne-am concentrat pe a capta soarele de sud iarna. Pentru aceasta am studiat traseul luminii în plan orizontal, dar mai ales în plan vertical. Puteam capta iarna doar lumina la prânz ce trece peste coama clădirilor vecine de pe limita sudică.
Așa că am deschis volumul casei spre această direcție.
Am creat o curte de lumină în centrul casei, curte de lumină prin care lăsăm să treacă raza de soare de sud până în centrul zonei de zi de la parter. Peretele nord devine un ecran pe care se proiectează această rază de sud. Ea desenează un desen diferit la fiecare moment al zilei și în fiecare moment al anului.

Având puțină expunere pe sud iarna, riscul e de a nu putea obține o eficiență energetică bună. De aceea am limitat la maxim ferestrele pe latura nordică (ferestre care au doar pierderi). Rezultatul: un perete plin pe una dintre laturile lungi ale casei.
Cealaltă latură lungă e latura sudică. Nu are rost să primească ferestre până la cota la care nu intră lumina de sud. Așa că avem perete plin și pe a doua latură lungă.

Ne-au mai rămas laturile scurte. Pe est și pe vest am pus ferestre cât mai multe – atât cât ne-a permis structura de multe.

Lumina de est și de vest e lumină joasă (soarele e jos). Așa că am lăsat cât mai mulți pereți de sticlă la interior pentru a lăsa lumina de dimineață și de seară să străbată casa dintr-o parte în alta.

plan parter

plan etaj

Transparența casei pe direcția est-vest ajută în ceea ce privește percepția de spațiu. Ferestrele de la parter nu au parapet (sunt până la pardoseală) tocmai pentru a face cât mai puțin perceptibilă limita casei. În acest fel pare că grădina se continuă în interiorul casei, iar casa se extinde în grădină. Acest efect contracarează cât poate de mult suprafața mică a terenului.

360- living

360- dining

Ferestrele se orientează spre direcții în care blocurile înalte sunt în plan cât mai îndepărtat.
Terasa și bucătăria se orientează pe direcția vest – nord-vest care este cea mai puțin agresivă vizual.

Casa fără sud s-a deovedit a fi un proiect complex, foarte provocator.
A face această casă să cânte cu lumină a însemnat mult studiu, dar s-a bazat în mare parte pe experiența acumulată în zeci de proiecte lucrate până acum. A fost ca o lucrare de licență: cum dai fericire unei case pe un teren foarte mic, foarte umbrit și fără perspective vizuale plăcute?

Ne-am gândit că cel mai ușor ar fi să povestim acest proces într-un video. Așa că îi mulțumim lui Cătălin Fuioagă pentru că a acceptat să ne fie partener de dialog și să încurajeze această povestire.

Tip: Locuință | Status: Autorizare | Localizare: Iași
Suprafața teren: 440 mp | Suprafața utilă: 200 mp | Volum interior: 597 mc
Beneficiari și coechipieri: Anca și Emanuel
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Raluca Vernica
Machete: Diana Schwab, Raluca Vernica
Conformare energetică: Raluca Vernica
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu
Editare video: Giorgiana Palcu, Raul Negruți
Proiect tehnic: Raluca Vernica, Ștefania Lupan, Cristina Sîrbu
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso
Sistem constructiv: CLT (cross laminated timber)

Lasă un comentariu

Imagine Rotundă