Miolk
@studiomiolk

Casa fusion

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași | Suprafața utilă: 164 mp
Suprafață teren: 487 mp
Coechipieri: Bianca și Iulian
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Arminius-Raul Negruți, Adriana Gheorghiescu
Machete: Arminius-Raul Negruți, Cristina Sîrbu
Scheme și ilustrații: Diana Schwab

studiu de însorire – 21 decembrie

studiu de însorire bucătărie & dining – 21 decembrie

O primă provocare pentru echipa de arhitectură a fost una de natură estetică. Cuplul rezonează cu două stiluri destul de îndepărtate ca expresie unul de celălalt. Sunt foarte atrași de fațadele neo-românești cu boltiri și cahle, dar și de clădirile minimaliste cu o geometrie foarte ortogonală, cuburi și console. În plus, foarte des au apărut în referințele lor lamelele verticale de lemn. De aceea, volumul propus este o fusiune între aceste repere – o casă fusion.
O a doua provocare a fost aceea de gabarit – terenul e foarte mic (sub 500mp) și înconjurat de clădiri (ceea ce îl face să pară și mai mic).
Atenția noastră s-a concentrat pe a da camerelor cât mai multă lumină, dar mai ales pe a da zonei de zi senzația că se află într-o grădină încăpătoare.
Din fericire vederea spre sud este cea mai frumoasă de pe teren. Atât de la cota terenului, dar și de la etaj. Poziționând ferestre largi atât pe sud, cât și pe diagonala casei (est-vest), ochiul va percepe cea mai mare deschidere a terenului.

360 – teren

La un teren mic trebuie luat în calcul faptul că prin certificatul de urbanism se vor impune retrageri față de limite, ceea ce face ca suprafața edificabilă (suprafața pe care va fi permis să se construiască) se micșorează și mai mult. În schema de mai jos limita terenului este figurată cu galben, iar limita edificabilului (perimetrul în care se poate construi) este figurată cu roșu.
Certificatul de urbanism impune o retragere de 13,50m din axul străzii și de 5m față de limita posterioară a terenului, iar adâncimea edificabilului să nu depășească 20m.

Având în vedere că sudul se află pe colțul terenului, avantajează un volum în L pentru că deschide cea mai mare suprafață a casei către parcursul soarelui (est, sud-est, sud, sud-vest, vest).

studiu de însorire living – 21 decembrie

vizibilitate și perspective

Pentru a da senzația că atât casa cât și grădina sunt mai mari decât metrii pătrați reali, am lucrat cu percepția. Creierul nu ”citește” metri pătrați, ci se raportează la ultima limită percepută.
De aceea, la parter, jumătatea sudică a casei are fațade vitrate – ferestre continue care deschid casa spre grădină și grădina spre casă. Din umbrarul din grădină ultima limită percepută este limita nordică a casei și limitele terenului, iar din living, ultima limită percepută este limita terenului.

curte

living

Tot prin împingerea limitelor percepute camera copiilor a fost extinsă spre terasă. Camera se orientează spre lumină și peisaj, copiii folosind terasa ca extensie a locului de joacă.

camera copiilor

360 – living

360 – hol etaj

360 – bucătărie și dining

Lasă un comentariu