Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași
Suprafață teren: 487 mp | Suprafața utilă: 164 mp | Volum interior: 492 mc
Coechipieri: Bianca și Iulian
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Arminius-Raul Negruți, Adriana Gheorghiescu
Machete: Arminius-Raul Negruți, Cristina Sîrbu
Scheme și ilustrații: Diana Schwab

studiu de însorire – 21 decembrie
studiu de însorire bucătărie & dining – 21 decembrie



360 – teren

La un teren mic trebuie luat în calcul faptul că prin certificatul de urbanism se vor impune retrageri față de limite, ceea ce face ca suprafața edificabilă (suprafața pe care va fi permis să se construiască) se micșorează și mai mult. În schema de mai jos limita terenului este figurată cu galben, iar limita edificabilului (perimetrul în care se poate construi) este figurată cu roșu.
Certificatul de urbanism impune o retragere de 13,50m din axul străzii și de 5m față de limita posterioară a terenului, iar adâncimea edificabilului să nu depășească 20m.
Având în vedere că sudul se află pe colțul terenului, avantajează un volum în L pentru că deschide cea mai mare suprafață a casei către parcursul soarelui (est, sud-est, sud, sud-vest, vest).
studiu de însorire living – 21 decembrie


vizibilitate și perspective
Pentru a da senzația că atât casa cât și grădina sunt mai mari decât metrii pătrați reali, am lucrat cu percepția. Creierul nu ”citește” metri pătrați, ci se raportează la ultima limită percepută.
De aceea, la parter, jumătatea sudică a casei are fațade vitrate – ferestre continue care deschid casa spre grădină și grădina spre casă. Din umbrarul din grădină ultima limită percepută este limita nordică a casei și limitele terenului, iar din living, ultima limită percepută este limita terenului.
curte
living
Tot prin împingerea limitelor percepute camera copiilor a fost extinsă spre terasă. Camera se orientează spre lumină și peisaj, copiii folosind terasa ca extensie a locului de joacă.
camera copiilor
360 – living
360 – hol etaj
360 – bucătărie și dining





