Miolk
@studiomiolk

Casă în Cerdac

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Satul Cerdac, Slănic Moldova
Suprafață teren: 1371 mp | Suprafața utilă: 147 mp | Volum interior: 470 mc
Coechipieri: Daniela și Laurențiu
Pachet de cunoaștere©: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Diana Schwab
Machete: Raul Arminius-Negruți
Conformare energetică: Ștefania Lupan, Raul Arminius-Negruți
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie
Proiect structură: Inginerie Creativă
Proiect instalații: RENSO
Sistem constructiv: CLT (cross laminated timber)

CE AM GĂSIT PE TEREN
Foarte atipică această casă…
1. Deschiderea cea mai mare a casei va fi spre N  – cerința principală a fost să aibă vedere panoramică asupra râului Slănic
2. Casa se va construi pe un teren pe care s-au amplasat deja două anexe, poarta de intrare și sistematizarea verticală
3. Casa va fi locuită doar de 2 persoane – ceea ce ne-a dat voie să o facem, la nivel vizual, foarte permeabilă între spațiile interioare (adică din multe încăperi pot vedea și pot fi văzut)
Terenul are o poziționare foarte specială. Între dealuri împădurite, la malul unui râu de munte, cu vederi spectaculoase pe est, dar mai ales spre vest.
Doar că tocmai ceea ce pare avantaj la prima vedere, ne-a adus cea mai mare provocare: să construim o casă eficientă energetic, cu cea mai mare suprafață de ferestre orientate spre nord, nord-vest.
(În contextul unei case care trebuie să fie eficientă energetic, pe fațadele nord, nord-est, nord-vest ar trebui amplasate minimum de ferestre, pentru că acelea doar pierd energie în anotimpul rece. În general, cea mai mare suprafață de ferestre ar trebui să fie poziționată pe fațada sud, sud-est și, eventual, sud-vest, pentru a avea și aport de căldură în zilele însorite din anotimpul rece).
După trecerea prin Pachetul de cunoaștere® și câteva variante de concept, suprafața utilă a casei a fost redusă treptat aproape la jumătate din tema cu care se plecase inițial. Va fi binevenit pentru bugetul de construcție, dar acest parcurs de definire treptată a casei a avut o anumită înțelepciune. Dacă am fi redus la jumătate tema de proiectare inițială, diferența între visul visat la acel moment și casa propusă ar fi fost foarte greu de asimilat emoțional.
Laurențiu și Daniela merită felicitați pentru perseverența cu care au lucrat la ei înșiși…tenacitatea cu care au adâncit din ce în ce mai mult introspecția:
– oare avem nevoie de bucătărie de vară cu zonă de lounge plus living și bucătărie în casă? —nu (dublează spații cu același rol. le putem face să ne răspundă tuturor nevoilor pe cele din casă)
– oare avem nevoie de cuptor cu plită și sobă pe lemne? —nu (ne-am dorit foarte mult, dar implică complicații tehnice și ocupă prea mult spațiu)
– oare putem cumula biroul cu dressingul?— da (îmi trebuie doar un mic birou la o fereastră)
– oare putem cumula atelierul de meșterit cu camera tehnică? — da (îmi trebuie doar o masă de lucru)
– oare poate sta canapeaua sub scară? — nu (sunt claustrofobă)
Introspecția lor a fost dublată de o mare atenție a lui Laurențiu la firescul fluxurilor și conexiunile cele mai utile dintre camere (circulații cât mai scurte).

plan etaj

Plan parter

plan parter

După cum se observă din studiul de însorire, zona de zi primește foarte puțină lumină iarna.
La o casă eficientă energetic, într-un studiu de însorire, la solstițiul de iarnă, zona de zi ar trebui să fie inundată de lumină directă, pentru că soarele este jos și intră foarte adânc în spațiile casei dacă are ferestre orientate pe sud.

studiu de însorire – decembrie

Pasul 1:
zona de zi trebuie să fie spre râu, deci pe nord
Pasul 2:
de unde aducem soarele? (arhitecții caută raza de soare de pe sud în decembrie la solstițiu)
Pasul 3:
aducem soare (lumină directă) prin deschiderea de goluri la interior, spre ferestrele de pe fațada sudică. Așa a rezultat o fereastră între dormitorul matrimonial și living. Este singura direcție de pe care intră lumină directă în după-amiezele de iarnă în zona de zi.

360 – Tur –
Pentru explorare apasă săgețile negre din imagine și te vor duce din cameră în cameră

O fereastră între camera tehnică și dressing aduce lumină naturală la masa de meșterit, deși camera tehnică nu are ferestre spre exterior.

fereastra între camera tehnică și dressing ce aduce lumina de sud la zona de meșterit

secțiune longitudinală

secțiune transversală

Pasarela de la etaj conectează două zone de bel-vedere peste peisaj: camera de oaspeți spre vest și un mic birou spre est ce plutește peste bucătărie. Astfel Laurențiu și Daniela pot fi împreună chiar dacă sunt la etaje diferite 🙂
Fiind o casă pentru doi, ne-am permis mai multe jocuri de împreună-separat prin legături vizuale ce aduc împreună între:
– dormitor – living – bucătărie
– biroul de la etaj și bucătărie
– canapeaua de lenevit de la etaj și living
– biroul din dressing și masa de meșterit din camera tehnică

Lasă un comentariu