Tip: Locuință | Status: șantier | Localizare: Iași | Suprafața utilă: 120 mp| Suprafață teren: 893 mp
Pachet de cunoaștere® : Adriana Gheorghiescu
Concept: Ștefania Lupan, Adriana Gheorghiescu
Machete: Ștefania Lupan, Cosmin Atanasie
A ajutat: Iuliana Damir, Diana Swab
Conformare energetică: Anca Loghin
Proiect tehnic: Ștefania Lupan, Cosmin Atanasie, Raluca Vernica
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso
Ne mutăm la casă pentru că… vrem să ieșim afară. Nu mai vrem să fim nevoiți să ne urcăm în mașină de fiecare dată când ne e dor de natură. Vrem să ne întindem pe iarbă, să stăm într-un hamac, să luăm masa pe terasă chiar și când plouă, să privim cum se hârjonesc copiii cu cățelul, să stăm la un vin fiert în jurul focului..și să nu dăm socoteală nimănui…să avem intimitate.
Viața la casă se desfășoară cel puțin 50% afară și 50% în interior. Pe cât de vital e confortul și funcționalitatea în interiorul casei, pe atât de important e modul în care sunt gândite spațiile exterioare. Casa Parter este cea care ilustrează cel mai bine filozofia Miolk, legată de spațiul din jurul casei. Dintr-un teren banal, poziția și forma casei a generat curți și grădini. S-a acordat atenție maximizării senzației de spațiu și mai ales diversității de tablouri în care se pot confunda cei ce o locuiesc.
Am început cu Pachetul de cunoaștere și am vizitat împreună terenul. Familia O nu era foarte convinsă de acest teren. Se întâmpla să fi fost cea mai comodă opțiune pentru ei. Li se părea fără vreun potențial. Un teren banal, de zonă rurală, fără deschidere spre peisaj sau oraș, cu vecinătăți construite puțin intruziv și cu umbrire mare pe sud.
studiu așezare pe sit
Într-un astfel de context, abordarea potrivită este interiorizarea.O casă construită doar pe parter, își poate modula volumul în formă de L sau U sau V sau S, generând curți interioare și zone de interes protejate de volumul casei. Spațiile casei se privesc unele pe altele, interiorul spre exterior și exteriorul spre interior.
Fiecare curte are spațialitate și limbaj proprii (textură, grad de luminozitate, raport verde – mineral), favorizând activități și stări diferite.
Trăim o perioadă a Pământului în care este foarte important să fim atenți la resurse. De aceea, familia O a insistat ca această casă să fie foarte eficient gândită și să ajungă cât mai aproape de standardul de casă pasivă. Unealta de bază în eficientizare este lucrul cu modulul. Orice casă are sigur un pat matrimonial. De ce nu ar fi acesta generatorul modulului 😊?
plan situatie
Casa Parter propune un parcurs ce implică descoperirea treptată a spațiilor. Pe măsură ce avansezi se relevă spațialități diferite: zona de intrare e tensionată între volume, holul de acces se deschide/ se revarsă spre terasă și grădină, zona de zi e un mare open space, flexibil care îndeamnă la socializare; biroul este un spațiu de contemplare ce parcurge cu privirea mai multe zone: terasa, curtea principală, living-ul, atelierul și, prin vitrajele suprapuse, chiar și curtea cocoțată. Ne-am dorit ca parcurgerea casei să se desfășoare ca o poveste. Când sosești acasă să te imersezi în propria poveste departe de forfotă, poluare, aglomerație.
vizibilitate din exterior
vizibilitate din interior
Creierul percepe ultima limită văzută. De aceea, nu contează metrii pătrați, ci modul în care simțim spațiul. Ferestrele sunt astfel amplasate și dimensionate, încât să permită ochiului să ”fugă” cât mai departe, cât mai mult spre exterior. De aceea camerele par mai mari. Creierul completează cu spații din curte, spațiul real al încăperii.
SFATUL BENEFICIARULUI
Inainte de-a te apuca de orice discutie/plan/initiativa pentru casa, gandeste-te bine ce iti doresti sa faci, dar nu in termeni de metri patrati ci in termeni de confort, satisfactie, utilitate.
Pachetul de cunoastere este probabil cea mai inteligenta investitie pe care o poti face inainte de a te apuca de orice. Parcurs cu rabdare si atentie, te ajuta sa te descoperi pe tine si pe cel de langa tine, pune dorintele fiecaruia in balanta si evidentiaza ceea ce va doriti impreuna.
Noi am plecat la drum cu Miolk dupa mai mult de 10 ani de cochetari cu proiectul “casa noastra”. Am acumulat o multime de cunostinte in acesti ani, dar si multe preconceptii. Am avut insa inspiratia sa abandonam toate preconceptiile si sa ne punem increderea intr-un specialist. Am iesit din experienta pachetului de cunoastere cu o descoperire personala de proportii, complet diferita de ce ne imaginam noi ca ne dorim. Faza de concept a derulat foarte organic din aceste prime discutii si devenind cumva stapani pe ceea ce stiam ca am descoperit despre noi si dorintele noastra, am putut articula mult mai bine contributia noastra la concept.
Un proiect de casa pasiva este foarte detaliat si necesita o echipa puternica de specialisti buni.
O casa pasiva pe parter costa mult. Doua case pasive pe parter costa si mai mult. 😉 Inside joke.
Ferestrele mari contribuie dramatic la o legatura mai puternica cu exteriorul, cu gradina ta. Pregateste-te mental pentru costurile ridicate. Merita!
Ai grija sa proiectezi detaliat si spatiul din exteriorul casei. Daca nu-ti doresti doar un “dormitor”, este probabil la fel de important precum este casa.
Ca intotdeauna, omul sfinteste locul. Noi am avut norocul sa putem coaliza si sa ne permitem o echipa, spunem noi, ideala pentru un astfel de proiect. Confortul psihic pe care ti-l confera experienta lor si increderea pe care stiu sa si-o castige prin felul in care lucreaza cu tine, sunt de nepretuit.