Miolk
@studiomiolk

Cuib japandy style

Acest teren i-a cucerit total. Deschidere spre lac, pantă, orientare sudică, vecinii deja construiți – plus un gutui și un tei bonus.
La început mergeau foarte des la teren. Apoi au vrut să poată sta și mai mult. Le-a fost clar că până ajung să se decidă în legătură cu casa și până aceasta va fi construită va mai dura. Așa că un tiny house le-a oferit o soluție pentru moment.
Acest tiny house, deși părea o soluție plug & play, s-a dovedit în sine un șantier cu provocări.
Lecție învățată: experiența aducerii și montării tiny house-ului i-a făcut să fie foarte precauți atunci când gândesc casa. De aceea erau convinși că vor construi o casă din CLT (cross laminated timber)- lemn tehnologizat. Așa pot fi siguri că beneficiile unei proiectări riguroase vor fi gesturi minime  și precis plasate pe șantier.
Am trecut împreună prin pașii Pachetului de cunoaștere®. La final, Adrian și Mihaela au ieșit cu alte concluzii decât planurile cu care veniseră la prima întâlnire... pe mai multe subiecte. Trei dintre ele sunt chiar definitorii:
– din discuția pe gabarite, camere și costuri a reieșit că o proporționare ideală între buget și suprafața utilă ar fi cca 140mp (deși enumerarea inițială de spații ducea la peste 200mp)
– studiind umbririle pe teren a fost ușor de identificat zona cea mai umbrită a terenului. A devenit evident faptul că pentru a îndeplini nevoia de a ”vedea atât răsăritul cât și apusul” casa ar trebui amplasată mai în vale decât se așteptau inițial.
– și-au dat seama că terenul nu îi obligă să construiască o casă cu subsol. Terenul are, într-adevăr, o pantă de 8m dacă e măsurată de la un capăt la altul al celor cca 76m lungime. Local, însă, pe zona de vârf, panta este prea mică pentru a justifica un subsol (cca 1,5m).

terenul așa cum l-am găsit la prima vizită

(Mihaela, nu te supăra, știm că fără vegetație nu i se vede adevărata splendoare, dar ne ajută să vedem vecinătățile 🙂

Ok, deci nu avem subsol, coborâm casa și o vom face mai mică. Lămurit. Chiar mai bine, fiindcă așa putem salva gutuiul care a cucerit inimile tuturor.
Dar ce facem cu mancave-ul pe care Mihaela și Adrian îl văzuseră până acum ca o funcțiune foarte potrivită pentru subsol?
Și-au dat seama, trecând prin toate scenariile pe care ni le ofereau casa și terenul că mancave-ul sta mai bine înafara casei. Au ales să îl includă în volumul garajului pe care oricum îl doreau la stradă. Asta oferă și posibilitatea de a etapiza financiar construirea acestei anexe.
În concluzie, veștile neașteptate legate de umbrire și mutarea casei, plus apariția anexei garaj cu mancave de la stradă ne-au dat oportunitatea bonus de a crea o curte interioară, foarte intimă – curtea gutuiului. 🙂

Terenul mai aduce o constrângere la care am învățat să fim atenți în urma șantierelor pe care le-am implementat: sensul de curgere al apelor.
Pentru a reduce costurile cu rigole și protecția casei la apele care vin din deal (dinspre drum), ajută ca apa de ploaie sau din dezghețarea zăpezii să fie dirijată cât mai departe de casă. Cum ar fi cel mai simplu să facem asta?

Crearea unui taluz care să plece dinspre casă cu pantă spre drum ar fi măsura cea mai la îndemână. Dar un taluz cu o pantă relevantă spre deal ar însemna să pornească de pe la jumătatea parterului noii case. Ar nimeri fix pe zona ușii de acces în casă.

Nu neapărat 🙂
O soluție smart ar fi să intrăm în casă pe seminivel (adică la mijlocul distanței dintre cota parter și cota etaj).
Acest gest ne permite o comunicare ușoară și discretă între acces și zona de zi sau zona de noapte.
Bonus, dacă aducem biroul Mihaelei pe această cotă a accesului, viitoarea mămică va putea avea contact vizual și cu zona de joacă a copiilor de la etaj, dar și cu zona de zi de la parter (plus, prin ferestre, vedere directă spre lac).

În concluzie, constrângerea generată de direcția de curgere a apelor (dinspre drum spre casă) ne-a dus către un gest atipic (ridicarea cotei de acces la seminivel), ceea ce a dus la obținerea unei poziții spectaculoase (și foarte utile) pentru biroul Mihaelei.

sectiune transversala                secțiune longitudinală
plan etaj
plan parter

studiu de însorire

360 – Tur prin interiorul casei

Pentru expolarare, apăsă săgeata neagră din imagine care te va duce din cameră în cameră

360 – Tur prin curțile exterioare casei 

Pentru expolarare, apăsă săgeata neagră din imagine care te va duce dintr-o curte în alta

Un subiect aparte ar fi zona copiilor.
Construirea unei locuințe este despre evoluția în timp a unei familii. În Miolk subliniem foarte des faptul că o casă este bine gândită dacă ea poate să mulțumească familia ce o locuiește în cât mai multe ipostaze din evoluția acestei familii.
Unul dintre factorii cei mai ușor de măsurat legat de evoluția în timp este prezența copiilor și preocupările acestora depinzând de vârstă.

O casă va fi locuită de copii cca 30% din durata în care este locuită de cuplul care o construiește. În concluzie, viața ei va fi mai mult fără copii, decât cu. De aceea este foarte important să fie înțeles cum va evolua spațiul casei atunci când copiii nu vor mai locui acea casă.

Din ce în ce mai multe familii aleg să ”spargă” tradiționalele ”două dormitoare ale copiilor” în mai multe zone, în funcție de activitatea copiilor. Va fi mai ușor astfel să reintegreze spațiile ce rămân după plecarea copiilor în fluxurile firești ale cuplului. Iar pe termen scurt, casa e mai deschisă vieții reale a copiilor (credința că ei se joacă, își fac lecțiile și petrec tot timpul în camera lor fiind contrazisă de comportamentul copiilor de astăzi).

Pentru această casă, Mihaela și Adrian au ales să pregătească un spațiu de dormit pentru doi copii (care la nevoie să poată fi separat în două spații de dormit), iar în directă conectare cu spațiul de dormit există spațiul de joacă și activități al copiilor. Acesta din urmă este deschis spre zona de lucru a mamei, ea putând astfel să fie în preajma lor, chiar dacă face activități diferite.

360 – Tur zona copiilor –

Pentru expolarare, apăsaă săgeata neagră din imagine

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Balotești
Suprafața teren: 1415 mp | Suprafața utilă: 140 mp | Volum interior: 425 mc
Coechipieri: Mihaela și Adrian
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Diana Schwab
Machete: Daria Frunză, Diana Schwab
Conformare energetică: Raluca Vernica
Scheme și ilustrații: Cristina Sirbu
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie
Proiect structură: Inginerie Creativă
Proiect instalații: RENSO
Sistem constructiv: CLT (cross laminated timber)

Lasă un comentariu

Imagine Rotundă