Miolk
@studiomiolk

Hygge Hus

Erau în Taiwan când au decis că vor să înceapă lucrul la un cuib definitiv. Eram cu toții după pandemie așa că, în afară de diferența de fus orar, nu era nimic neobișnuit în întâlnirile on-line prin care am construit Pachetul de cunoaștere®.

Am trecut prin pașii clasici…am vizitat terenul într-un moment în care erau veniți în concediu. Era mare nevoie, fiind un teren cu formă neregulată, compus din două parcele despărțite de un mic curs de apă. Dincolo de particularitățile geografice, un moldovean în vizită la Sfântu Gheorghe simte puternic vibe-ul de comunitate unită de acolo…de oameni gospodari, așezați, dar foarte atenți la imaginea de ansamblu în localitate.

Păreau naturale opțiunile lui Bali și Bogi pentru acoperiș cu țiglă ceramică la fel ca la casele din jur, atenția lui Bogi de a nu ieși foarte mult în evidență cu o casă masivă. Chiar dacă Bali e foarte tehnic și tentat de tehnologia performantă, amândoi se concentrează pe calitatea spațiilor și a finisajelor atunci când spun că vor o casă ”care te surprinde”.

Amândoi sunt foarte aliniați și pe faptul că vor o casă parter...cu multă lumină naturală. Ba chiar, din referințele pe care ni le-au dat, era ușor de citit un entuziasm pe care îl au atunci când lumina naturală devine spectacol, când vine din direcții sau subt unghiuri neașteptate.

pașii din care a rezultat planul acestei case parter

Inițial, cerința a fost de Casă Pasivă.
O casă parter e mai dificil de adus la acest nivel (din cauza raportului între suprafața anvelopantei -limita exterioară a casei- și volumul interior total).
Am verificat multe tipologii de rezolvare de casă parter în plan, dar forma cea mai compactă va avea cel mai bun raport între suprafața anvelopantei și volumul interior (esențial în calculul pentru verificarea consumului energetic). În plus, cu cât există o mai mică diversitate de detalii de execuție, cu atât se reduc costurile în șantier. Cu alte cuvinte, cu cât e mai aproape de cub forma spațiului ce va fi încălzit iarna, cu atât o casă pasivă costă mai puțin.

zona inundabila estimată în 1970 pornind de la harta generată de Aquaproiect SA

Terenul a venit la pachet cu o constrângere majoră: se află în zona inundabilă a pârâului Sămbrezii.

Chiar dacă harta de inundabilitate a Aquaproiect SA datează din 1970 și mărturiile vecinilor spun că nu a mai crescut apa atât de sus în ultimii 20 de ani, e important ca această casă să fie în siguranță în orice scenariu.
Am estimat împreună cu proiectantul de structură că ridicarea casei cu 1m față de cota naturală a terenului, combinată cu protejarea terenului pe 1m înălțime, ar fi o soluție suficientă pentru a oferi beneficiarilor nopți fără griji.

stabilirea cotei ±0.00 a casei

Din interacțiunile din cadrul Pachetului de cunoaștere® a mai rezultat un aspect: nevoia de a petrece cât mai mult timp în exteriorul casei, în spațiu protejat de soare și ploaie. De aici am înțeles faptul că terasa exterioară va avea importanță și suprafață echivalentă casei. Astfel, am căutat să oferim o diversitate cât mai mare de spațialități în exterior: wintergarden, dining exterior, lounge, gradene, bucătărie de vară, terasa pentru savurat cafeaua – fiecare dintre aceste spații beneficiind de un tip de lumină și de un tablou special din priveliștea ce înconjoară casa.

”Poate fi o casă mai mică cu mult tehnic și aranjată foarte bine.
Chiar dacă e 150mp și nu 200mp, dacă e practică și avem funcțiunile dorite e ok.
Am vrea să facem mai mult inside-outside. Să fim afară cât mai mult posibil.

La o casă parter, există un inconvenient. Sunt mai multe uși pe un singur nivel.
La o casă cu etaj, ai jumătate din numărul de uși (și de funcțiuni) la parter, apoi casa scării și cealaltă jumătate de uși (funcțiuni) deasupra casei scării. Asta înseamnă că totalitatea spațiilor de circulație (ca să poți ajunge la toate ușile) arată ca o clepsidră: hol parter – un mijloc (scara)- hol etaj. Pentru că le vezi separate, circulațiile par mai mici.
La o casă parter, tot ce e circulație e pe același nivel. De aceea pare că la o casă parter pare că e mult hol.
În cazul acestei case, toate spațiile se accesează dintr-o ”curte interioară”, un spațiu central care a comasat toți metrii pătrați de holuri, oferind și o zonă bonus ( de joacă/studiu pentru copii).

casa parter

studiu de însorire solstițiul de iarnă

Una dintre cerințele cuplului a fost ca livingul să fie cel mai înalt spațiu al casei.
Așa a apărut și luminatorul de peste zona de zi, care combină această cerință, cu compensarea umbririi casei de către terasa exterioară.

studiu de însorire 21 decembrie

animație interioară

O cerință legată de exterior a fost aceea de a bloca accesul dinspre pârâu pe teren ( vecinii povestesc de câini vagabonzi, dar nu numai).
Pentru a rămâne aliniați cu dorința cuplului de a păstra cât mai multă vegetație (și a aduce cât mai puțin mineral), am propus construirea unei punți minim-suficiente pentru a traversa de pe un mal pe celălalt. De o parte și de alta a punții, până la limitele proprietății, ne-am jucat cu ideea de a le crea o extensie a spațiului de joacă pe o zonă de plase tip hamac.

animație exterioară

Oops! It seems like this post isn't published yet. Stay tuned for updates!

360 – parcurs interior – Pentru expolarare, apăsați săgeata neagră din imagine

În concluzie, cerința de a avea o casă parter, aduce cu sine următoarele consecințe:
– e mai greu de adus la nivel de Casă Pasivă
– are mai mult hol pe un singur nivel la același număr de funcțiuni față de o casă pe două niveluri
– e mai scumpă (învelitoarea și fundațiile sunt părțile cele mai scumpe ale casei, iar în cazul unei case parter acestea au suprafața cea mai mare)
Oops! It seems like this post isn't published yet. Stay tuned for updates!

360 – parcurs terase- Pentru expolarare, apăsați săgeata neagră din imagine

Oops! It seems like this post isn't published yet. Stay tuned for updates!

360 – Parcurs exterior – Pentru expolarare, apăsați săgeata neagră din imagine

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Sfântu Gheorghe, Covasna
Suprafață teren:1627 +221| Suprafața utilă: 148mp | Volum interior: 482mc
Coechipieri: Bali și Bogi
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Arminius Raul Negruți, Diana Schwab, Daria Frunză
Machete: Diana Schwab, Arminius Raul Negruți, , Daria Frunză, Raluca Vernica
Conformare energetică: Diana Schwab
Scheme și ilustrații: Daria Frunză
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie
Proiect structură: Inginerie Creativă
Proiect instalații: RENSO
Sistem constructiv: CLT (cross laminated timber)

Lasă un comentariu

Imagine Rotundă