Miolk
@studiomiolk

Muzeul Elefanților

Tip: Design interior | Status: Finalizat | Beneficiar: THINSLICES Development | Localizare: Iași, Strada Vasile Alecsandri nr.3 |
Suprafața: aprox. 600 mp | Durata proiectului: iunie 2014 – iunie 2015 | Execuție mobilier: Mobiera | Execuție instalație iluminat: Electric 2000 | Fotografii: Sebastian Tiplea |
Autori: Adriana Gheorghiescu, Alexandra Berdan, Tiberiu Teodor-Stanciu

 Premiul secţiunii amenajări interioare în cadrul Regionalei de Arhitectură Moldova 2015
 Nominalizare la Distincțiile GIS la EXPOCONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ DE ARHITECTURĂ ȘI DESIGN INTERIOR GIS , secțiunea Office

Clădirea fostului Muzeu al Teatrului din Iași a fost construită în jurul anului 1810, ca reședință a familiei poetului și dramaturgului Vasile Alecsandri. După multiple întrebuințări avute de-a lungul anilor, între 1973 și 1975, clădirea este restaurată și transformată în Muzeu al Teatrului, ca omagiu adus lui Vasile Alecsandri, considerat părintele dramaturgiei moderne românești. Astăzi, după 6 ani de la retrocedarea către ultimul proprietar de dinainte de perioada comunistă, și desființarea Muzeului Teatrului, clădirea, declarată monument istoric, funcționează ca spațiu de birouri al companiei IT Thinslices.

Principala cerință a beneficiarilor relativ la amenajarea spațiului a fost surprinderea atmosferei de muzeu, într-un spaţiu de lucru contemporan şi unic: o nouă casă pentru echipa de elefanți (membrii echipei Thinslices se autointitulează elefanți). O altă cerinţă importantă a fost legată de obținerea unor spații de lucru ușor de ordonat și întreținut, dar confortabile, flexibile și interactive în același timp.
Ne-am concentrat astfel asupra principiilor de creare a unui spaţiu muzeal de calitate: un traseu deschis, scenografic, spații flexibile, experiențe noi, posibilitatea interacţiunii cu obiecte şi informaţie, ospitalitate, o poveste incitantă.

Concept:

Clădirea este compusă la nivel planimetric din două holuri centrale, suprapuse, din care se accesează camerele, dispuse perimetral. Transformarea celor două mari holuri în spații care să îndeplinească și alte funcțiuni decât cea de circulație, fară a interveni asupra structurii clădirii, a fost cea mai importantă provocare a proiectului. Am privit clădirea ca o cutie pe care am descompus-o în părţile ei componente: coaja (fațada – monument), miezul (camerele de lucru), și sâmburele (holurile centrale).

BIG BLUE BOX

BIG. mare pentru un corp de mobilier, BBB-ul intră în dialog cu holul central al casei şi într-o relaţie intimă cu scara monumentală şi accesul muzeului.
BLUE. culoarea obiectului este preluată din logo-ul companiei, rezolvând astfel asumarea noului sediu.
BOX. o cutie capabilă să se extindă suficient pentru a putea găzdui conferinţe la etaj şi să se comprime într-un obiect ce inspiră ordine şi eficienţă.

Pentru a face sâmburele funcțional am creat un obiect polarizator al spațiului pe care l-am numit Big Blue Box (Marea Cutie Albastră). Un obiect de mobilier multifuncţional, interactiv şi eficient, aflat atât la propriu cât şi la figurat în centrul muzeului, cu rol de reprezentare, ce încorporează un corp de iluminat pentru parter, un un birou înalt, spaţii de depozitare pentru etaj şi nu în ultimul rând o zonă de expunere flexibilă ce oferă privitorului ocazia de a face cunoştinţă cu echipa THINSLICES.

Secţiune:

Miezul cuprinde spațiile de lucru și camerele de ședințe. Camerele de lucru oferă o mobilere fixă, cu mese inspirate din piese de mobilier muzeal, pe când camerele de ședințe sunt mobilate flexibil.
Peretele care separă camerele de holul central devine un perete expozițional flexibil în fiecare cameră , primind câte un grid de elemente de prindere, și ordonând astfel obiectele personale ale celor ce lucrează în respectivul spațiu.
Experimentarea noului muzeu pleacă de la premisa asumării spaţiului prin joc. Acesta te încurajează să te implici, să apeşi, să tragi, să glisezi, să prinzi, să întinzi, să muţi, să desparţi şi să uneşti elementele unui peisaj adaptabil şi versatil.

Planuri – mobilare:

Decorare – grid-uri de elemente de prindere și expunere:

Planuri – instalații iluminat:

Diagrame – instalații iluminat: Sistemul de iluminat este unic pentru fiecare cameră, jucând astfel rolul unui totem ce afirmă noua identitate a spaţiilor.

Lasă un comentariu