Miolk
@studiomiolk

Pădureanca

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași | Suprafața utilă: 170 mp
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Anca Loghin
Machete: Anca Loghin, Raluca Vernica
Conformare energetică: Anca Loghin
A ajutat: Raluca Vernica

Un cuplu așteaptă nașterea primului lor copil.
Au găsit deja terenul care promite copilăria ideală: la marginea pădurii, acolo unde magia cuibului părintesc întâlnește magia explorării și a libertății în natură.

Ea lucrează de acasă. De aceea, își dorește să poată lucra cât mai mult timp de pe terasă. Iar dacă, în perioadele reci, va fi nevoită să lucreze în casă, atunci să se poată refugia într-un spațiu fonoizolat de zona de zi, dar care să fie foarte luminos și deschis spre peisaj.
În ritmul zilnic al unei viitoare mame va fi important ca spațiul de lucru (biroul), zona de zi și bucătăria să fie foarte eficient conectate, cu posibilitatea de a vedea oricând dintr-una dintre cele trei camere ce se întâmplă în celelalte două. Mai mult, și-a dorit ca din toate aceste 3 camere să poată ieși pe terasă.
Etajul l-au dorit intim, cu camerele luminoase și cu o terasă de leneveală spre pădure.

Terenul are priveliște spre pădure pe sud-vest, vest și nord. În rest, vecinătățile sunt dens construite și neatractive vizual. Ni s-a cerut să construim o casă de cca 170mp utili, o casă mică, dar în care să ai senzația de mult spațiu.

”Cât mai multă lumină” a fost laitmotivul temei.
De aceea, era clar că volumul care ne-ar fi ajutat să obținem maximum de expunere la lumină al camerelor va fi cel în care am putea maximiza suprafața orientată spre sud.
Un dreptunghi cu latura mult alungită captează soarele de iarnă din sud, dar creează tensiune (iluzia că spațiul e puțin) în interior. Această iluzie poate fi anulată prin dispunerea de ferestre față-în-față pe cele două laturi lungi. În acest fel, ochiul trece de bariera zidului și percepe limitele exterioare ale terenului.
Am rotit volumul astfel încât cele două laturi lungi să fie orientate spre pădure. Deschizând cu ferestre și latura scurtă spre pădure, am permis privitorului din centrul casei să vadă pădurea prin trei laturi ale casei. Ajunge astfel să aibă senzația că e îmbrățișat de pădure.

plan de situație

Vatra, bucătăria este centrul casei.
În jurul ei se așează salba de spații ale parterului. Cele ce țin de zona de zi: dining, living, biroul sunt transparente și lasă lumina și peisajul să treacă.
Cele ce țin de utilitate: cămara, spațiul tehnic, baia, holul sunt opace, foarte discrete.

Vatra este axul casei, pentru că holul de la etaj se înfășoară în jurul zonei înalte a bucătăriei.
În loc de horn, vatra are un luminator spre cer. Îl folosește ca hotă naturală, dar și ca sursă de lumină pentru centrul casei (atât etaj, cât și parter). În plus, atât zona comună a etajului, cât și cea a parterului, sunt în legătură vizuală cu bucătăria.

vedere 360 living

vedere 360 bucătărie

vedere 360 etaj

Consumul casei va fi de 30kw/H/mp/an (low E).
Structura de beton cu zidărie de BCA va fi protejată de 20cm de vată minerală la exterior. La acoperiș se vor folosi 40cm de vată minerală. Placa pe sol va fi protejată cu 15cm sub și 10cm deasupra ei, pentru a evita folosirea barierei de vapori la interior.
Ferestrele cu tripluvitraj și baghetă caldă, împreună cu ventilația cu recuperare de căldură vor avea o contribuție importantă la economia de căldură.

Lasă un comentariu