Miolk
@studiomiolk

Sfaturi

Ispite cu care luptăm foarte des la cuplurile care construiesc prima casă:

  • exces de metri pătrați. 120mp e suprafața care oferă un balans perfect între spațiile de care are nevoie o familie (cuplu cu doi copii) și costul pe care și-l permite o familie;

  • dormitoare mari și mai ales dormitoare pentru oaspeți

  • diferența foarte mare între pozele care le plac (care arată livinguri foarte spațioase, cu multă sticlă) și indicația de metri pătrați pe cameră pe care o dau în temă. Diferența între vis și ce pot obține concret)

  • se doresc fațade placate cu piatră sau cărămidă, se face proiectul tehnic pe aceste soluții, deși arhitectul avertizează în legătură cu costurile. În final nu se execută pentru că șocul financiar pe care îl aduce șantierul este foarte mare.

  • multe ferestre mari pe nord (dacă se întămplă ca view-ul să fie acolo), dar se dorește casă eficientă energetic (pasivă sau lowE). Aduce costuri atât de mari, încât depășesc limita care justifică confortul.

  • casă pasivă parter. Aduce costuri atât de mari, încât depășesc limita care justifică confortul.

Fratele de temelie spune:

 

”Alege rulouri exterioare cu telecomandă, nu cu întrerupător de perete. E greu de izolat la montaj și ajunge să sufle vântul pe la întrerupător” (Daniel P)

”Nu monta mai mult de 3-4 întrerupătoare unul lângă altul. Cu mai multe ajungi să nu mai ții minte ce ai aprins de unde și nu se merită efortul mental. Cu cât mai puține butoane cu atât mai bine.” (Daniel P)

”Nu fă mai multe uși de ieșit pe terasă. De ex: o ușă din bucătărie plus una din living. Vei folosi una singură- pe aceea la care lași papucii de casă sau șlapii de afară.” (Anda C)

PACHETUL de CUNOAȘTERE

Poate fi foarte diferită tema cu care ieși din pachetul de cunoaștere față de imaginea pe care o aveai înainte despre viitoarea casă:

 

“Noi am plecat la drum cu Miolk dupa mai mult de 10 ani de cochetari cu proiectul “casa noastra”. Am acumulat o multime de cunostinte in acesti ani, dar si multe preconceptii. Am avut insa inspiratia sa abandonam toate preconceptiile si sa ne punem increderea intr-un specialist. Am iesit din experienta pachetului de cunoastere cu o descoperire personala de proportii, complet diferita de ce ne imaginam noi ca ne dorim. Faza de concept a derulat foarte organic din aceste prime discutii si devenind cumva stapani pe ceea ce stiam ca am descoperit despre noi si dorintele noastra, am putut articula mult mai bine contributia noastra la concept.” (Ioan O)

 

Completarea chestionarului poate fi o experiență intensă:

 

”Looking back, pfff a fost un chestionar lung care pe alocuri te face sa te simti inconfortabil, asa ca va faceti timp pentru a-l parcurge, fiti sinceri in raspunsuri, luati o pauza daca simtiti ca va epuizeaza puterea de decizie si reluati intrebarile cand sinteti cu mintea mai limpede. Recomandare: abordati-l dimineata dupa cafea, cand inca nu aveti alte griji pe cap, sau dupa pranz (un mic trick din MindArchitect). Da-ti raspunsuri simple cu bulinute sau scrieti o poveste, orice va ajuta echipa Miolk sa isi dea seama ce asteptari aveti de la casa voastra. Aka: vreau sa ma trezesc dimineata si sa imi bata soarele prin geam, vreau sa pun o canapea de 5metri ca la asta am visat mereu and the list goes on. Fiti rationali-emotionali si sinceri.” (Ana R.)

 

Când intri la discuția pe imagini vino mâncat, hidratat și cu mintea limpede. E foarte engaging:

 

”Probabil pana in prezent ati admirat casele altor oameni, sau v-ati facut temele si aveti pin-uri pe pinterest, imagini de pe google etc. Acestea iarasi vor fi de ajutor in a exemplifica doleantelor voastre. Vor urma intalniri, discutii care servesc drept suport in realizarea conceptului. Va vor solicita imaginatia, gandirea destul de mult. Desi lucrez in mediul corporatist si sint obisnuita cu sedinte care pot dura si cateva ore, imi amintesc ca dupa acele discutii pe care le-am mentionat mai sus ieseam afara sa ne plimbam si cateva minute efectiv nu mai vorbeam. Sper sa nu va sperie ci doar sa realizati ca experienta in sinte este putin solicitanta si obositoare, dar merita.” (Ana R.)

CONCEPT

 

“Stay calm and trust the architect. Oricât de funny ar părea, acesta este sfatul meu pentru faza de concept. Nouă ne-a părut rău că am cerut o schimbare la conceptul inițial, pierzând astfel timp, pentru ca în final să ajungem la conceptul propus inițial.” (Raluca P)

 

Macheta și VR-ul ajută mult la înțelegerea conceptului și apoi pentru feedback-ul asupra acestuia:

 

”Mica casuta realizata cu multa grija in detalii si plimbarea prin casa cu ochelarii VR, takes the experience on the whole new level. Prinde contur. Din momentul ala incepi sa traiesti in casa. Mai exact cam o luna, o luati acasa si visati, traiti in ea. Noi asta am facut, biroul era plin foile cu schite si casuta noastra miniaturala desfacuta pe bucatele. In cea mai mare parte noi eram multumiti de rezultat, e absolut impresionant cum cineva te poate asculta si da chip gandurilor tale.” (Ana R.)

 

Atunci când dați feedback-ul pe concept spuneți tot ce vă trece prin cap, fără cenzură:

 

”Dupa cateva zile in care rugumi bine ideea, ba asta e casa in care am sa traiesc vor aparea si alte nevoi, poate care nu le-ati luat in calcul pana in acel punct delta T in timp. Asa ca scrieti pe foaie, nu va fie frica sa expuneti dorintele, nevoile sau poate ceva ce nu va place, nu va convine nu pare a fi ceea ce va multumeste, let it all out echipa Miolk stie ce sa faca cu ele. Am sa vorbesc din experienta, discutia in care am revenit cu conceptul si cu lista, era vara si eram gravida in luna a 9-a. Am plecat de la biroul miolk super transpirata, si desi era ora 10 dimineata deja eram extenuata. Dar totul a meritat. Astfel noi am fost inca o data surprinsi de ingeniozitatea solutiilor care au fost aduse conceptului. We loved it.” ( Ana R.)

CASĂ PASIVĂ

 

“Noi am ajuns la concluzia că piața din România nu este încă (as of 2020) pregătită pentru construcția de case pasive. Nu este imposibil, însă necesită mult stres si cheltuieli mari în plus. Noi personal am găsit echilibrul dintre stres, cheltuieli și eficiență energetică în casa “eficientă energetic”. Însă cred și sper că lucrurile se vor schimba curând și o casă pasivă se va realiza mult mai ușor. ” (Raluca P)

“Ferestrele mari contribuie dramatic la o legatura mai puternica cu exteriorul, cu gradina ta. Pregateste-te mental pentru costurile ridicate. Merita! ” (Ioan O)

”O casa pasiva pe parter costa mult. Doua case pasive pe parter costa si mai mult. 😉 Inside joke.” (Ioan O)

ȘANTIER

 

“Afirmații de genul Vrem să ne mutăm până de Crăciun/Paști…  nu fac decât să adauge mult stres și nu ajută. Lucrurile pe șantier nu depind atât de mult de beneficiar, ci de foarte mulți factori neprevăzuți (vreme, disponibilitate constructori și utilaje, defecțiuni de tot felul, etc.). ” (Raluca P)

GENERAL

 

“Se merită mai degrabă investit în elemente de bază profesioniste (sistem de ventilație, izolație adecvată, instalații de calitate) și mai puțin în finisaje de lux. În 10 ani se pot reface finisajele, însă este mai greu de adăugat sistem de ventilație, de schimbat instalațiile, sau de izolat casa pe dedesubt. ” (Daniel P)