Miolk
@studiomiolk

Stelele și luna mi-au pus cununa

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Balotești
Suprafața teren: 2260mp | Suprafața utilă: 107 mp | Volum interior: 314 mc
Coechipieri: Ionela și Ștefan
Pachet de cunoaștere®: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Arminius-Raul Negruți
Machete: Arminius-Raul Negruți
Conformare energetică: Cosmin Atanasie, Arminius-Raul Negruți
Scheme și ilustrații: Cristina Sîrbu
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie, Raluca Vernica
Proiect structură: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso
Sistem constructiv: CLT (cross laminated timber)

animație exterioară

Au construit recent o casă. Această experiență i-a ajutat să afle mult mai bine ceea ce își doresc, dar mai ales ceea ce nu își doresc de la ”acasă”.
Au curajul de a intra din nou în aventura construirii unei case.
Rezultatul diferă, în primul rând prin suprafața utilă a casei. A fost redusă mult, pentru că o primă lecție cu care au ieșit din experiența anterioară este aceea că o organizare eficientă a spațiilor (mulate pe nevoi reale) ar trebui să primeze în fața metrilor pătrați.
Au mai venit cu o inovație de data aceasta: scoaterea unor spații din zona care trebuie să fie foarte eficientă termic (cea mai bine termoizolată) și etapizarea construcției acestora.
Astfel, spații nice to have cum ar fi: un beci, un garaj, atelier de meșterit și un mancave au ajuns să se coaguleze într-o a doua clădire, separată de clădirea ”acasă”. Aceasta are alte rigori de eficiență energetică, ventilație, încălzire-răcire, ceea ce înseamnă că va avea un cost de onstrucție mai mic decât casa (volumul principal).
Iar casa a ajuns să aibă doar 107 mp utili, deși întregul ansamblu beneficiază de toată lista de dorințe legate de un ”acasă” complet.

secțiune anexă
(garaj, beci, mancave)

Casa în care locuiesc acum i-a învățat despre lumină. Defapt despre absența ei.
De aceea, pentru noua casă una dintre temele principale a fost ca zona de zi să fie luminată natural pe tot parcusul zilei în anotimpul rece (când soarele e jos și pătrunde în casă).

Această cerință a fost cea care a dictat forma de T a casei: zona de zi este o bară lungă, cu bucătărie la est și sud, dining la sud, living la sud și vest. Estul, sudul și vestul zonei de zi sunt protejate de pergola/pridvor.

Zonele servante (hol acces, baie, spălătorie) nu au nevoie de lumină naturală, așa că au putut fi  retrase spre partea de nord a casei.

studiu de însorire

Alegerile cuplului cu privire la aspectul fațadei au fost contradictorii: pe de o parte linii foarte simple, minimaliste, pe de altă parte o nevoie de căldură adusă de decorațiunile caselor tradiționale cu lemn sculptat și multe flori la ferestre și pridvor.

Am apelat din nou la o imagine fusion în care forma compactă și foarte simplă a volumului casei este completată de un pridvor cu stâlpii decorați. Elementul care a inspirat decorațiunile la-am căutat în simbolurile folosite de casele tradiționale românești. Ne-a plăcut foarte mult simbolul floarea vieții.

Floarea Vietii are darul de a aduce armonie. Simbolizeaza relatia foarte complexa si vasta dintre toate elementele universului, intre spatiu si timp si intre toate fiintele de pe pamant. Subliniază o conexiune permanentă cu Universul, conexiune la îndemâna noastră în orice moment.

secțiune longitudinală

plan parter

plan etaj

plan mancave
(în corpul clădirii anexe)

Chiar dacă au fost eliminate din corpul casei spațiile care nu erau stric necesare locuirii, clădirea principală păstrează, totuși, mici ”bucurii”: accesul pe terasa casei pentru observații cu telescopul, un punct de for tip horn deschis pe fațada nordică a casei și proximitatea piscinei,

secțiune transversală

360 – Tur – Pentru expolarare, apăsați săgeata neagră din imagine

360 – Tur – Pentru expolarare, apăsați săgeata neagră din imagine

Lasă un comentariu