Miolk
@studiomiolk

Traseul locurilor neprivite

Tip: concurs | Localizare: Iaşi |
Autor: Adriana Gheorghiescu

Acest proiect este unul dintre primele proiecte Miolk.
A pornit de la o idee cu potențial, și a încercat să exemplifice un mod de abordare al acestei idei.

Propunerea pornește de la faptul că Iașiul ar putea profita de o resursă momentan ignorată (neprivită): gangurile.
Spații neglijate, mai mult insalubre decât plăcute privirii, gangurile fac parte din oraș. Sunt un spațiu construit, util traversărilor. Prin unele ganguri trecem zilnic, prin altele poate nu am trecut niciodată.

Cum am putea profita de avantajele unui spațiu protejat, de mici dimensiuni, foarte circulat, accesibil? Putem face ceva ca gangurile să devină prezente pentru noi? Mai mult, putem propune să fie străbătute toate gangurile din Iași doar pentru plăcerea de a le trăi ca pe o experiență?

Avantajele unui gang: e ferit de intemperii și soare; e un loc circulat; usor accesibil in cadrul orasului.
Dezavantaje: o suprafață mare de perete plin și gol, neinteresant; e curent; nu ai senzație de siguranță noaptea; un loc vandalizabil (și de obicei urât mirositor).

Am ales pentru exemplificare 5 ganguri, pornind din Piața Eminescu și mergând până la Hala Centrală:
1. Gangul de la Fundație (scurtătura între Parchet și corpul R al U.A.I.C., alipit de fostul Hotel Binder)
2. Gangul dintre strada Lapușneanu și Biserica Mitocul Maicilor (la Stef)
3. Gangul dintre Biserica Mitocul Maicilor și Piața Unirii (langa magazinul Unic)
4. Gangul dintre strada Cuza-Voda și sala de sport Penicilina (spre Muzeul de Istorie Naturală)
5. Gangul dintre Hala Centrală și parcarea de pe strada Barboi

Primul gest ar fi acela de a descuraja vandalizarea printr-un iluminat foarte bun pe timp de noapte și păstrarea curățeniei peste zi. O igienizare (tencuit, văruit pereții gangurilor) ar primeni spațiul de lucru. Peste acest tratament de însănătoșire se poate interveni prin diferite tehnici: colaje, stencil-uri, picturi, prinderi mecanice, etc.
Al doilea ar fi crearea unui traseu: fiecare gang ar avea o tratare grafică și ambientală adaptată în jurul unei idei, idee inspirată de locul/ zona în care se află acesta. Gangurile ar fi numerotate și ar păstra o linie cromatică unitară. Pentru a păstra ideea de traseu, ele vor spune împreună o poveste despre Iași, împarțită în cinci capitole, fiecare în câte un gang. În același timp, fiecare va spune povestea lui.

Partea minunata a acestei idei este faptul că traseul doar începe cu cele 5 locații. Oricine poate propune “povești” pentru alte ganguri din Iași. Cum ar fi ca faimosul gang “al repetentilor” din Copou să fie tapetat cu texte din rubrica “stiați că”?
Colegi mai tineri din programul Youthbank au avut idei pentru alte câteva ganguri: lista cu filme si carti celebre si review-urile lor; curiozitati; probleme mici de logică cu răspunsuri pe un site web (poate o idee mai bună pentru o stație de transport în comun); un gang cu rețete din Moldova… ilustrate; un gang cu sfaturi pragmatice; picturi de copii, infografice; fotografii uriașe ale lumii minuscule… etc. Poate chiar Dan Perjovschi să accepte invitația de a-și lăsa amprenta pe unul din ele. Și având în vedere că alte ganguri pot aparea sub construcții noi, povestea poate continua.

Lasă un comentariu