Miolk
@studiomiolk

Vacanță la conac

Tip: Locuință | Status: Proiect tehnic | Localizare: Moarea Vlasiei, Ilfov | Suprafața utilă: 248 mp+beci
Coechipieri: Alexandra și Bobby
Pachet de cunoaștere: Adriana Gheorghiescu
Concept: Adriana Gheorghiescu, Arminius-Raul Negruți
Machete: Arminius-Raul Negruți
Scheme și ilustrații: Arminius-Raul Negruți, Cristina Sîrbu
Conformare energetică: Cosmin Atanasie
Proiect tehnic: Cosmin Atanasie, Raluca Vernica
Proiect rezistență: Inginerie Creativă
Proiect instalații: Renso

Alexandra și Bobby sunt îndrăgostiți de textură și detaliu. Aprofundând cu ei reperele vizuale, am concluzionat că această casă ar trebui să reușească să aducă poezia caselor neoromânești pentru Alexandra și autenticitatea stilulului industrial pentru Bobby. Am putut face asta aducând împreună boltiri, ritmuri verticale și simetrii alături de accente de material crud: cărămidă aparentă, metalul godinului sau al ferestrelor și transluciditatea pietrei naturale.

22 decembrie

Dacă tema de proiectare a fost ”conac de țară de la 1900”, primul pas a fost să înțelegem logica din spatele arhitecturii de conac. Cea mai bogată și autentică sursă de informare a fost monumenteuitate.org. Mulțumim colegilor arhitecți care au creat această platformă cu informații despre ansamblurile nobiliare extraurbane de pe teritoriul României. Am studiat zeci de proiecte din toate zonele țării. Am început să înțelegem cât de importantă era simetria, accentul vertical, loggia ca punct de belvedere.

Observația care a stat la baza acestui concept a fost aceea că axul central de simetrie este piesa cea mai spectaculoasă a unei astfel de clădiri. Accesul e în ax și o dată ce intri o suită de spații te însoțesc către terasa spre grădină și peisaj. Aceste spații sunt ca o poveste, un traseu prin cele mai frumoase spații ale casei. De multe ori plafoanele sunt un element important în crearea personalității acestor camere. Tot din acest ax pleacă rampa scării către nivelurile superioare.

Aranjând spațiile de la parter după această logică și ținând seama că cerința Alexandrei a fost ca bucătăria să fie spre livadă, am ajuns la o planimetrie în care în axul central avem accesul în casă, dining-ul și ieșirea spre terasă, iar bucătăria, zona tehnică, livingul și biroul se așează stânga-dreapta axului central.
Din experiența proiectelor anterioare am constatat că dining-ul e cel care cere cea mai mare înălțime. Acolo stăm unul lângă altul (masa ne adună) și dacă nu poți avea mult spațiu stânga-dreapta, mult aer deasupra mărește senzația de confort. Așa că s-a potrivit foarte bine ca în centrul axului să avem un gol deasupra parterului. Dormitoarele s-au aranjat de jur împrejur.

Pe acest gol se suprapune pardoseala de sticlă a mansardei. Viața în familie pentru Alexandra și Bobby înseamnă să poată desfășura cât mai multe activități împreună, fără a se deranja unii pe alții. De aceea, dacă cineva alege să petreacă timp în mansardă ar trebui să poată fi împreună măcar vizual cu cei din zona de zi. Pardoseala de sticlă rezolvă două lucruri: legătură vizuală cu parterul și posibilitatea de a folosi întreaga pardoseala a mansardei ( suprafață și continuitate). Ne-ar plăcea ca pardoseala să fie reflectorizantă la partea inferioară…ar păstra ceva din opulența unui palat oglindind zona de zi și ceva din misterul acestuia prin păstrarea secretului mansardei. 🙂

Cei doi își doresc o logie la etaj, între dormitoarele copiilor, cu acces din hol ”să ne putem bucura de privelistea curții”. Am studiat conacele românești pentru a înțelege mai multe despre rolul unei logii. Am descoperit că încă de pe vremea culelor, nivelul cel mai de sus era cel destinat observării la distanță. Dacă inițial el avea rol defensiv, cu timpul, logiile de la nivelul cel mai de sus al casei au rol de punct de belvedere asupra întregii proprietăți. Dacă nivelul general al conacului era prea jos, atunci ele aveau cel puțin un turn care să poată culcuși această privire spre peisajul îndepărtat.
Concluzie: această loggie chiar e un element căutat în conacele românești.

În plus, aceste logii sunt foarte decorative prin limbajul creativ al stâlpilor ce generează aici tablouri ritmate.

360 – etaj

srcțiunea AA’

Livada va da multe fructe. Stupii vor da miere bună. Familia se va gospodări și poate chiar va trimite și altora din bunătăți. De aceea e nevoie de un spațiu de depozitare și preparare. Subsolul va prelua această funcțiune. E unit de garaj printr-o traversare pentru a face colectarea și distribuirea mai ușoară.

srcțiunea BB’

srcțiunea CC’

Zona de zi a casei este orientată spre sud-vest și îmbrățișează cu privirea grădina – suma camerelor exterioare: terasa cu grătar, piscina și sera, zona cu stupi, zona de lounge, livada. Camerele exterioare urmăresc aceeași logică de compoziție ca și cele interioare: se desfășoară stânga-dreapta axului central, piscina fiind capătul de perspectivă. În felul acesta, nopțile vor aduce supriza reflexiei lunii în luciul apei, iar după-amiezele leneșe la piscină vor putea admira reflexia logiei.

360 – curte

360 – piscină

360 – dining

Comparat cu dimensiunea generală a casei (248mp), livingul este foarte mic. Cei 21 de metri pătrați ai săi, însă, nu sunt percepuți ca atare. Cum am făcut asta?  Amplasându-l pe colț, locul din care poți privi, pe două direcții, dintr-un capăt în celălalt al casei, cu extensia privirii spre grădină prin ferestrele de capăt.

360 – living

Alexandra și Bobby sunt creativi și atrași de multe activități. De aceea și-au dorit un spațiu dedicat hobby-urilor. A construi pe verticală este cel mai eficient. Astfel, mansarda e perfectă pentru această destinație.  Aici toți membrii familiei vor putea alege între a picta, a face gimnastică, a studia un documentar video sau a asculta muzica preferată.

360 – mansardă

animație

Lasă un comentariu