Miolk
@studiomiolk

Vindecare cu chipiu

Cum pot călători 2 adulți și 2 copii, timp de 10 ani, spre ”acasă”?

🟨 folosind zi de zi o bucătărie de 8mp în care mănâncă pe rând pentru că nu încap toți la masă, gătind doar pe cei 50cm de blat disponibili între chiuvetă și aragaz, privind pe fereastra mereu umbrită de peretele garajului, cu lustra aprinsă chiar și în miezul zilei de vară;
🟨 petrecând timpul împreună în dormitorul părinților sau al copiilor, la etaj, livingul de 18mp fiind ocupat aproape integral de un pian nefolosit și de circulația de la intrare-bucătărie-scara interioară, de trepte și de un șemineu mort (în total 66mp nefolosiți la parter);
🟨 ieșind și intrând în casă pe ușa de la terasă, pentru că e mai la îndemână;
🟨 sperând că la un moment dat vor avea un spațiu dedicat hainelor și papucilor chiar acolo; până atunci lăsând încălțările pe toată pardoseala și hainele peste scaune;
🟨 sperând că la un moment dat nu va mai mucegăi/rugini orice lucru depozitează în beci, pentru că e mult prea umed acolo.

Toate acestea,
🟨fiindu-le frig iarna și cald vara pentru că nu există o termoizolare corectă și completă, cu un pod în care se depune ninsoarea din pricina golurilor dintre fâșiile de tablă de pe acoperiș;
🟨 cu pază după fiecare ploaie de vară la ușile de la balcoane – pentru că vântul suflă apa înăuntru;
🟨 cu jumătate de casă întunecată și rece pe tot parcursul anului.

Aceasta este povestea unei familii care a venit în birou cu nevoi clare de a reconforma energetic întreaga casă suferindă, având un pod cu acoperiș problematic, termoizolaţie ineficientă, pierderi majore de căldură, tâmplării neetanşe, iar jumătate din casă fără lumină naturală.

PARTER:
Bucătărie minusculă, întunecată, folosită pe rând de membrii familiei care nu încap simultan în ea. Dining nefolosit, living nelocuit. Spațialitatea și piesele de mobilier existente nu ajută familia să petreacă timp de calitate împreună. Mult spațiu doar pentru circulat de la accesul în casă spre etaj. Întreg parterul ar trebui să devină un spațiu fluid, generos, îmbăiat în lumină, având conexiuni vizuale şi transparenţe, ce vor permite membrilor familiei să se simtă împreună, chiar dacă au activități separate sau sunt în camere diferite.

Bucătăria este acel spaţiu care îi adună pe toți laolaltă după o zi obositoare, unde membrii familiei se regăsesc, şi se îndeamnă la discuţii şi relaxare. Tocmai de aceea, acest spațiu a primit generoase modificări, devenind un nucleu vizibil al casei, deschis către zona de zi, înglobând locul de luat masa. A câștigat suprafață utilă, peretele exterior migrând în planul continuu al fațadei. În felul acesta s-a putut mări suprafața blatului de lucru, iar familia ar putea începe să folosească zilnic dining-ul care până acum era utilizat doar în zilele (rare) cu invitați. Accesul folosit cotidian de familie, prin ușa de la terasă, a primit un dulap pentru haine și încălțări, ajutând la menținerea curată și utilizabilă a zonei de dining. S-a renunțat la șemineul central și la diferența de nivel a livingului ce era cu 2 trepte mai jos față de cota bucătăriei și a holului, extinzându-se astfel suprafața lui utilă. Zidul dintre holul secundar și living a fost perforat, lăsând spațiu pentru o bibliotecă. Aceasta ar deveni o limită semitransparentă prin care lumina va trece în ambele direcții. Același zid a fost continuat pentru mai multă intimitate a zonei de noapte și a feri living-ul de holul casei scării.

Familia trăiește și crește punând în comun timpul și spațiul. Chiar dacă unii preferă să se uite la televizor în timp ce alții gătesc cina, comunicarea vizuală îi poate ajuta să se simtă împreună. Comunicarea vizuală dintre living și dining s-a păstrat, dar s-au izolat mirosurile în bucătărie printr-o ușă glisantă de sticlă. Piesele de mobilier au fost atent poziționate, astfel încât să se formeze o legătură vizuală pe diagonală între canapeaua din living și locul de luat masa.

ETAJ:
15% din suprafața etajului este un mare hol nevalorificat. Dormitorul mic este aproape nefolosit fiind privat de lumina soarelui. Dormitorul matrimonial are acces către o terasă pe care o folosesc foarte rar, dar nu are acces către o baie proprie și suferă din lipsa spațiului de depozitare.

Dormitorul matrimonial a glisat spre exterior înglobând terasa actuală. A câştigat un dressing și acces direct către baia care a devenit exclusiv matrimonială. S-a reconformat dormitorul mic, preluând din suprafața holului și i s-a dat o orientare maximă către sud, anulându-se fereastra pe nord și creând noi ferestre spre sud.

Am invitat lumina să intre generoasă până în inima casei. Din studiul energetic, a reieșit că jumătate din spațiile interioare: biroul, bucătăria și un dormitor de la etaj nu primeau suficientă lumină naturală. Astfel am închis anumite golurile ineficiente, orientate către nord și am folosit cât mai mult vitraj expus către SE-SV, îmbogățind astfel spațiul interior cu mai mult soare. Conformarea acestor fațade a trecut printr-un studiu realizat cu atenţie şi rigoare atât în privința raportului plin-gol, cât şi a compoziției fațadei.

Tema fermă a beneficiarului a fost de a modifica forma acoperișului. Și-a dorit o formă mai simplă pe care învelitoarea va fi mai ușor de executat și de întreținut, cât și a-i da o pantă majoră orientată spre sud, pentru a putea monta panouri fotovolatice în viitor. Noua formă a fost generată după un studiu de multiple variante.

CONFORMARE ENERGETICĂ:

Pentru o reechilibrare a balanței energetice s-a efectuat un studiu de conformare energetică, în urma căruia s-a propus:
🟨 renunţarea la acoperişul actual;
🟨 îmbunătățirea termoizolaţiei pe întreg conturul casei;
🟨 scoaterea beciului din anvelopa termică (termoizolarea parterului față de beci);
🟨 schimbarea tâmplăriei cu probleme mari de etanșeitate;
🟨 reconformarea golurilor de pe faţadele SE-SV, pentru a avea suficient aport solar (închiderea ferestrelor umbrite și crearea de noi ferestre, orientate spre lumina sudică);
🟨 înglobarea sau tăierea balcoanelor, pentru a elimina puntea termică din placa de beton a etajului.

Au dus casa la medic şi la pălărier 🙂
”Ne dorim să o vindecați! Să îi pansaţi tâmplăriile care lăcrimează atunci când vine ploaia şi să îi puneți o haină mai groasă, să o apere de frig. Să o ajutaţi să primească mai multă lumină naturală. Pălărierul să îi croiască o pălărie nouă, frumoasă, care să admire razele Soarelui Răsare.Toate acestea ne vor ajuta să o locuim cu mai mare bucurie, fericiţi, până la adânci bătrâneţi.”

Tip: Locuință | Status: Concept | Localizare: Iași | Suprafață desfășurată: 175 mp
Releveu: Cosmin Atanasie
Concept: Anca Loghin
Machete: Anca Loghin, Cosmin Atanasie, Raluca Vernica
Conformare energetică: Anca Loghin
Prezentare grafică: Ștefania Lupan
Au ajutat: Adriana Gheorghiescu, Ștefania Lupan, Cristina Căpitănița

Lasă un comentariu

Imagine Rotundă